Diari digital d'Andorra Bondia
Gacitúa diposita un exemplar de ‘Soy mujer y soy poeta’ a la tomba de Machado a Cotlliure.
Gacitúa diposita un exemplar de ‘Soy mujer y soy poeta’ a la tomba de Machado a Cotlliure.

Pare nostre que esteu a l’Oest


Escrit per: 
A. L. / Foto: BonDia

La massanenca Gabriela Gacitúa s’estrena amb ‘Soy mujer y soy poeta’: aquest vespre a La Fada.

Yo ando elíptica,/ eclipsada/ y omitida/ por ti, oración principal./ Yo ando subordinada”. Vet aquí uns versets, agafats quasi a l’atzar, de Soy mujer y soy poeta, el primer recull de la massanenca Gabriela Gacitúa (1970). Un poemari que, de fet, té nom propi: el de Daniel, el pare de l’autora, traspassat encara no fa un any i que protagonitza la segona i breu part del llibre, mitja dotzena de poemes que constitueixen una mena de dol poètic i, a la vegada, la constatació no d’una derrota sinó d’una victòria: la de la vida, que continua cap endavant, projectada a la vegada en els records –atenció a Sin perdón, evocació del pare absent a través de les pel·lícules de l’Oest de la memòria familar– i en la indiferència còsmica davant de la tragèdia íntima: el teu pare mor, ens ve a dir, “y todo sigue igual: gente haciendo cola,/ los bares repletos al desayuno./ Todo sigue igual menos yo”.

Soy mujer y soy poeta, en fi, és també i probablement un poemari d’autoafirmació en la doble condició que reclama Gacitúa ja des del títol. Una opera prima que s’ha fet esperar quatre decennis llargs –“No sóc el que en diríem un prodigi de precocitat”–, que inclou peces escrites al llarg de mitja vida i que la mort del pare, juntament amb una mala ratxa laboral, van ajudar a precipitar: “Sempre penses que el que escrius no és prou bo, que no mereix els honors d’un llibre, fins que un dia et veus amb uns altres ulls i et decideixes a fer el pas”. Doncs Soy mujer y soy poeta n’és el resultat.

Nascuda a Xile, criada a Gran Canària i veïna des de fa tres lustres llargs de la Massana, Gacitúa s’incorpora a la tropa lírica que els últims temps ens està florint per aquí dalt, des d’Antoni Caus fins a Nacho Mayo, passant per Martín Blanco, la incursió poètica de David Gálvez i la promesa mai complerta d’Eva Arasa, per citar només els que han debutat (o quasi) els últims temps. La seva és una poesia, diu, “eminentment femenina”. Potser sí, però no s’espantin perquè no té res de pamfletària ni de reivindicativa, més enllà de proclamar ja des del títol aquesta doble condició. Hi parla de la mort, ja ho hem vist, però també de l’amor i, aix, del desamor. Amb troballes especialment inspirades com la breu sèrie diguem-ne ortotipogràfica que constitueixen La tilde –“Déjame ser el rabito de tu eñe,/ la diéresis de tu cuerpo./ Déjame ser la coma/ de tu descanso,/ el puntito de tu texto”– i Mi tradicional gramática –“Soy el término adyacente,/ tu presente continuo,/ tu complemento agente,/ tu voz pasiva”.

A què sona Gacitúa? Ella diu que ha sigut una lectora tan voraç com eclèctica, des de Neruda i Benedetti fins a Anne Sexton, Sylvia Plath i Elizabeth Bishop. Amb un lloc de privilegi per a Antonio Machado, passat pel sedàs de Serrat. Per això es va acostar la setmana passada a Cotlliure –una mica més i s’hi topa Pedro Sánchez– i va deixar un exemplar de Soy mujer y soy poeta als peus de la tomba: “En el fons va ser un homenatge al meu pare, que potser no era pròpiament un poeta, perquè no va escriure mai poesia, però que era poesia”.

Ho explica a Soplando vientos, que evoca a la vegada la perplexitat davant d’un poema recitat per telèfon a milers de quilòmetres de distància –“¿Por qué me escondiste tantos pemas?”– i la dona a qui l’autora deu el nom i qui sap si la paraula: la poeta xilena Gabriela Mistral, premi Nobel el 1945. Soy mujer y soy poeta és un llibre de lectura ràpida i de digestió lenta, escrit amb la legítima esperança que deixi en algun lector el consol, la distracció o simplement la bellesa, la màgia que depara un vers, un sol vers que salva tot un llibre. I Soy mujer y soy poeta en té uns quants, de versos com aquests.

Per cert, el presenta aquest vespre a La Fada, i el 27 de març al Fòrum FNAC.

Andorra
la Massana
l'Aldosa
Gabriela
Gacitúa
poesia
Fada
Soy mujer y soy poeta
Nacho
Mayo
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic