Diari digital d'Andorra Bondia

Patrimoni Cultural treballa ara en l’entorn de protecció del roc d’Enclar


Escrit per: 
Redacció

Delimitar els entorns de protecció dels béns d’interès cultural  és només una de les diferents tasques que duu a terme Patrimoni Cultural, però és, a la vegada, una de les més complexes. Actualment es treballa en el roc d’Enclar de Santa Coloma.

Un equip de vuit persones (amb el reforç temporal de dues més) compost per arqueòlegs, historiadors, antropòlegs i arquitectes és l’encarregat de tirar endavant la tasca que es desprèn de la legislació, que determina aquesta elaboració dels entorns de protecció.
“És un equip humà molt reduït si és té en compte que aquest mateix equip no només es fa càrrec dels entorns de protecció, sinó que tira endavant moltes altres tasques”, apunta Isabel de la Parte, cap de l’àrea de Protecció del Patrimoni Immoble i Etnològic, que afegeix que, malgrat això, entenen “la situació econòmica que es pateix actualment” i l’accepten, però per aquest motiu assenyala: “A vegades la imatge externa és que des de Patrimoni es va a poc a poc; però, tot i que en clau tècnica ens agradaria anar més de pressa, amb els mitjans que tenim és impossible.” Una manca de recursos que ja va assenyalar mesos enrere la ministra de Cultura, Susanna Vela, en una compareixença recent davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports.
D’altra banda, i segons va recordar De la Parte, des del començament de la legislatura actual s’ha tirat endavant els següents entorns de protecció: a Ordino, el de l’església de Sant Martí de la Cortinada i el de la mola i serradora de Cal Pal; a Andorra la Vella, el de l’església de Santa Coloma, i a la Massana, la Farga Rossell, i la Casa Rull i l’església de Sant Joan de Sispony (aquests dos últims monuments comparteixen un mateix entorn). Actualment Patrimoni Cultural treballa en l’entorn de protecció del roc d’Enclar. En aquest sentit, la cap d’àrea recorda que en la qüestió dels entorns de protecció la tasca és “diària i va molt més enllà de la delimitació i prou”.

UN CALENDARI PER AL SETEMBRE
El proper mes de setembre hi ha previst que es fixi un calendari d’actuacions i que serveixi també d’avaluació de la tasca feta al llarg d’aquest darrer any, després que el mes d’agost del 2009 hi va haver una reestructuració del departament de Patrimoni Cultural. Serà llavors quan es coneixeran quins seran els propers passos, tant pel que fa a entorns de protecció de béns immobles com a altres matèries vinculades a Patrimoni Cultural. A més, serà també quan es reflexionarà sobre si s’està seguint la tasca adequadament. De la Parte recorda que, tot i que el que va lligat amb els entorns de protecció comporta una feina considerable, cal tenir en compte que el departament de Patrimoni Cultural treballa en molts altres àmbits, que no s’han d’oblidar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte