Diari digital d'Andorra Bondia
L'ossa, capturada, una vegada més i des de fa més de mig segle.
L'ossa, capturada, una vegada més i des de fa més de mig segle.
Un dels caçadors que va participar en la captura de l’ossa d’Encamp executa una pintoresca pirueta.
Un dels caçadors que va participar en la captura de l’ossa d’Encamp executa una pintoresca pirueta.
El ‘Judici dels contrabandistes’, que va tenir lloc ahir a Ordino.
El ‘Judici dels contrabandistes’, que va tenir lloc ahir a Ordino.
El ‘Judici dels contrabandistes’, que va tenir lloc ahir a Ordino.
El ‘Judici dels contrabandistes’, que va tenir lloc ahir a Ordino.

Patrimoni diu que sí a l’Ossa


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Facundo Santana

L’informe que elevarà aquesta setmana a la ministra avala la candidatura a patrimoni immaterial de la humanitat.

El Ball de l’Ossa que cada dilluns de Carnaval té lloc a Encamp –i el primer cap de setmana de desembre, a Ordino– s’afegirà a la candidatura impulsada per tres localitats del Vallespir a patrimoni immaterial de la humanitat. Així ho va confirmar ahir el  director de Patrimoni, Xavier Llovera, que aquesta mateixa setmana elevarà a la ministra un informe tècnic que avala la candidatura. Sílvia Riva haurà de donar-hi el visti-plau definitiu, però haurien de passar coses extraordinàries –i ara mateix, imprevisibles– perquè aquest dossier no tirés endavant. I si acaba sent que sí, el gener de l’any que ve la Unesco rebrà el patracol amb la candidatura definitiva impulsada per les localitats de Prats de Molló, Arles i Sant Llorenç de Cerdans sota el lema Festes de l’Os dels Pirineus. 

Sosté Llovera que és el moment idoni. Que de fet, pot ser ara o mai, perquè els últims anys han proliferat les candidatures plurinacionals i la Unesco té previst endurir els requisits per accedir a la llista del patrimoni mundial. La candidatura és viable, opina, es troba en una fase preliminar però relativament avançada, i la invitació francesa va arribar en el moment ideal. A més, i sempre segons Llovera, no interferirà amb els altres dossiers en curs, assenyaladament l’altra candidatura a la Unesco, aquesta liderada per Andorra i que du el sonor nom de Els testimonis materials de la construcció del Coprincipat. 

La de les Festes de l’Os la liderarà el ministeri de Cultura francès, i de fet ahir mateix una delegació formada per mandataris de les tres localitats del Vallespir que l’han impulsat, així com per antropòlegs del país veí, va assistir al Judici dels contrabandistes d’Ordino i al Ball de l’Ossa d’Encamp, i es va reunir amb els cònsols respectiu, Josep Àngel Mortés i Laura Mas. Tornaven aixó i la visita que a principis de mes van girar a Prats de Molló el mateix Llovera i el conseller de Cultura d’Encamp.

Com és sabut, els vestigis documentals al Ball de l’Ossa es remunten al 1906, quan Salvador Armet en va fer una primera referència al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya sense detallar-ne, però, la parròquia on l’havia presenciat. El Costumari de Joan Amades, publicat el 1952, l’ubicava a Encamp, on es representava per la Candelera i per Carnestoltes. El cert és que havia caigut en desús anys abans i que va ser precisament al decenni dels 50 que Encamp el va fer ressuscitar en el format actual de la mà de Rossend Marsol Sícoris. Des d’aleshores es representa el dilluns de Carnaval, l’endemà del Judici de Carnestoltes. A Ordino, on l’Ossa no balla per Carnaval sinó al desembre, la funció es va recuperar el 2017, junt amb el Judici dels Contrabandistes que sí que té lloc el Dilluns de Carnaval. Abans, s’havia representat per Sant Esteve entre el 1985 i el 1992. A la capital, en fi, hi va haver un tímid intent de reinstaurar-la, entre el 1983 i el 1991, però no va prosperar, i sembla que tant Escaldes com Sispony també van tenir en algun moment el seu Ball de l’Ossa.

Andorra
Encamp
Ordino
Carnestoltes
judici dels contrabandistes
Ball de l'Ossa
Unesco
Llovera
Patrimoni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic