Diari digital d'Andorra Bondia
Obres d’ampliació de l’arxiprestal de Sant Esteve, entre el 1960 i el 1962.
Obres d’ampliació de l’arxiprestal de Sant Esteve, entre el 1960 i el 1962.

Peig, en 4.503 clics


Escrit per: 
Redacció / Foto: Fèlix Peig (Arxiu Nacional)

L’Arxiu conclou el buidatge en línia del fons del fotògraf i incorpora cinc fons familiars més.

Espectacular. Monumental. Emocionant. I multipliquin tot això per 4.503, que és el nombre de fotografies del fons Peig que l’Arxiu Nacional ha penjat finalment a la galeria virtual, i es faran una idea del que proposa aquest nou raconet de l’Arxiu en línia. A l’estiu hi va començar a bolcar una selecció del fons, i la setmana passada hi va posar el colofó amb l’últim paquet. I entre les raríssimes, inèdites i molt probablement úniques escenes que hi tenen a tan sols un clic de distància hi ha el tresor d’aquí al costat: l’ampliació de Sant Esteve projectada per l’arquitecte català Josep Brugal, que va començar el maig del 1960 i que es va inaugurar oficialment el 30 de desembre del 1962.

Aquella intervenció –ho ha explicat Enric Dilmé amb detall– va comportar l’erecció de la portalada actual que dona a la plaça Benlloch, i sobretot, sobretot, el canvi d’orientació de l’església: la capçalera original del segle XII mirava cap a l’est, pel costat de la rambla Molines; el nou temple mira en canvi cap al sud, cap a la plaça del Poble.

Doncs aquesta és només una de les 4.503 fotografies del fons Peig ara disponibles a l’Arxiu en línia. El conservador dels fons fotogràfics, Isidre Escorihuela, les va escollir entre les 65.595 que en constitueixen el llegat sencer. Abracen una forquilla temporal que va del 1952 al 1982, i entre els criteris de selecció hi ha en primer lloc l’exclusivitat: els esdeveniments que van ser coberts només per Peig –entre els quals, el reportatge sobre l’accident de l’avioneta Broussard (1956), i l’incendi de Meritxell (1972)– s’hi han penjat íntegres; d’altres, com les visites oficials dels coprínceps Iglesias, Malla, Martí, De Gaulle i D’Estaing, l’activitat ordinària del Consell General i els aiguats del 1982, se n’ha penjat mig centenar de cada reportatge. La resta, en fi, fins arribar a les 65.595 fotografies, es poden visionar digitalment a la sala de consulta.

No és l’única bona, excepcional notícia que arriba des de Prada Casadet: l’Arxiu ha ingressat des del juny cinc col·leccions familiars més. El fons Delfí Xandri inclou pel·lícules datades entre el 1961 i el 1973 que reflecteixen la transformació del paisatge urbà i actualment en procés de digitalització, descripció i catalogació. És el mateix cas del fons Josep Torra, centrat sobretot en la parròquia de la Massana entre el 1981 i el 1985, i amb especial atenció als aiguats del 1982 i la inauguració de la font del Bisbe. D’altra banda, de Narcís Casal, que ja figurava a l’Arxiu amb un considerable fons fotogràfic, s’ha incorporat recentment la pel·lícula que recull l’homenatge al poeta Melcior Font –traspassat el 1959– que es va celebrar a Sant Romà de les Bons, i la gravació de set peces musicals de temàtica andorrana a càrrec de la cobla Barcelona i l’Orfeó Gracienc.

Finalment, han ingressat també els fons de casa Patxeta del Tarter –390 documents en paper i 17 pergamins d’entre el 1496 i el 1973– i de casa Martí, també del Tarter, amb 220 documents en paper i sis pergamins datats entre el 1536 i el 1944.

Andorra
Peig
Arxiu
fotografia
Patrimoni
Casal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic