Diari digital d'Andorra Bondia
Jocs de cucanya a la plaça Benlloch, just al davant de la botiga Claverol, a la festa major de 1962.
Jocs de cucanya a la plaça Benlloch, just al davant de la botiga Claverol, a la festa major de 1962.

Peig, per fi en línia


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Fons Peig (Arxiu Nacional)

L’Arxiu penja les primeres 750 imatges d’un fons monumental integrat per 66.000 documents.

Va ser el nostre primer fotoperiodista, en actiu entre el 1953 i el 1983, i el seu fons –amb 66.000 documents, entre fotografies i pel·lícules– és de llarg el més important entre els que es conserven a l’Arxiu Nacional: un oceà d’imatges imprescindible per reconstruir i entendre la segona meitat del segle XX andorrà, amb especial atenció als anys 60 i 70. Per això mateix era incomprensible que ell, precisament ell, no tingués lloc a l’Arxiu en Línia, l’estupenda finestreta virtual que l’Arxiu Nacional va obrir el gener del 2016 i en què prop de 13.000 documents ens interpel·len a un miserable clic de distància.

Doncs per fi s’ha fet justícia amb Fèlix Peig (Sabadell, 1917-Andorra la Vella, 2007): l’Arxiu hi acaba de penjar les primeres 750 imatges, que poden semblar només un tastet si tenim en compte les dimensions col·lossals del fons, però que constitueixen un autèntic festival, un àpat pantagruèlic que els amants del blanc i negre no s’acabaran ni en una ni en dues tardes. Hi ha de tot i molt, perquè Peig va exercir una llarga i prolífica carrera en la triple faceta de fotògraf oficiós del Consell –entre el 1961, quan el va fitxar l’aleshores síndic, Julià Reig, i el 1977, quan es va crear el que avui és el Servei Fotogràfic del Govern: mai no va tenir càrrec oficial–, i corresponsal gràfic de diaris francesos (La Dêpèche, Midi-France i L’Indépendant) i també de RTVE, entre el 1967 i el 1982.

Per això Peig era l’home que sempre hi era: hi era el 6 d’agost de 1956, quan el pilot francès Adonis Moulène va protagonitzar la gesta del primer aterratge en avioneta al nostre racó de món. Va ser a Santa Coloma, i el mateix Moulène va morir l’endemà en enlairar-se en un vol d’exhibició davant la multitud congregada a Santa Coloma. L’episodi és prou conegut, però la sèrie completa revela angles i detalls fins ara inèdits. Un material tan fascinant com la històrica visita de Charles de Gaulle, el 23 d’octubre de 1967. Era la primera vegada que un copríncep francès es dignava a trepitjar terra andorrana, i De Gaulle ho va fer a consciència: va desfilar per totes les parròquies, sempre envoltat d’una multitud a l’altura de la seva talla de personatge històric, i sempre a bord del presidencial Citroën DS, i es va deixar caure per l’edifici de Sud Radio al pic Negre, aleshores nou de trinca.

No és l’únic copríncep que va posar per al nostre home: també hi desfilen Iglesias Navarri, Ramon Malla –l’efímer bisbe d’Urgell a qui el 1969 Peig també va anar a pagar la quèstia– i la no menys històrica trobada entre Martí Alanis i Giscard d’Estaing, l’octubre de 1978. No es va perdre episodis majúsculs com l’incendi de Meritxell, la matinada del 9 de setembre de 1972, ni la primera pedra del nou santuari, dos anys després, ni les eleccions generals del desembre de 1971, les primeres en què les dones tenien dret a vot, ni els devastadors aiguats del 7 de novembre de 1982, de nou amb fotografies inèdites que deixen estupefacte davant la dimensió de la catàstrofe.

Però Peig té també una més íntima dimensió d’autor, pròxima a l’humanisme de l’escola francesa que, entre nosaltres, va practicar Alsina, i que es revela sobretot en el fotoreportatge –no es perdin el funeral del síndic Francesc Cairat, el 21 de desembre de 1967, ni el Pessebre Vivent d’Engordany (1958), la I Volta ciclista internacional als Pirineus (1956), i la inauguració d’AINA (1982). També en la fotografia casual, caçada al vol, que captura l’instant decisiu de Doisneau, Cartier-Bresson i companyia: ho comprovaran en la corrida d’El Cordobés a la Monumental d’Escaldes (1969) i els jocs de cucanya a la festa major de la capital de 1962.

De moment, això és tot. Però falten encara més de 65.000 fotografies per penjar. El que dèiem: un festival.

Andorra
Patrimoni
fotografia
Peig
Arxiu en Línia
De Gaulle
Alanis
Iglesias
Malla
Volta ciclista internacional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte