Diari digital d'Andorra Bondia
Picurt, Gigó, cine Mostra de cine de muntanya, Wolves, Areny, Sergi Mas
Picurt, Gigó, cine Mostra de cine de muntanya, Wolves, Areny, Sergi Mas

Picurt: el 21 de juny i per triplicat


Escrit per: 
Redacció / La conservadora dels fons audiovisuals de l’Arxiu, Cinta Pujal, i la directora de Picurt, Montse Guiu, en la presentació de la Mostra (Foto: Agències).

Cinema Recuperat i els premis d’ecologia i d’esports, en la jornada andorrana del festival.

La cita, ja ho han vist, és el 21 de juny al Centre de Congressos d’Ordino, convertit en el dia d’Andorra de Picurt, la Mostra de cine de muntanya, que aquest any arriba a l’onzena edició. Amb notables novetats respecte a la del 2016: d’entrada, el premi Gall Fer Andorra, que des de l’edició passada distingeix la millor pel·lícula de medi ambient i ecologia, apuja la dotació a 5.000 euros –paga el ministeri–, mentre que s’afegeix al palmarès un nou guardó, el Gall Fer Vallnord a la millor pel·lícula d’esports de muntanya, dotat aquest pels comuns de la Massana i Ordino amb 5.000 euros més.

El 21 de juny es projectaran a Ordino dos dels curts que concorren al Gall Fer Andorra (el nord-americà Holy Unholy River, dirigit per Pete McBride, i l’alemany Alaska, del realitzador Christopher Stoecke) i, atenció, el plat fort de la secció Cinema Recuperat: Ordino, una altra Andorra, documental rodat el 1982 per Jordi Gigó, pioner del cine professional en aquest racó de món nostre. Atenció, perquè la pel·lícula de Gigó –45 minuts de metratge– no s’havia tornat a projectar des de l’estrena, el desembre del 1982 a l’hotel Casamanya d’Ordino. La cinta, com recordava ahir la responsable de dinamització del Comú, Mari Soto, va ser un encàrrec de l’oficina de turisme perquè a l’època no existia material cinematogràfic de promoció de la parròquia, i hi ha referències tant a l’estació d’Ordino-Arcalís, llavors un projecte, avui consolidada realitat, com a l’aeroport d’Andorra, que continua al calaix de les bones intencions –o eren les males intencions?–. Les bobines de 35 mil·límetres es van conservar durant un quart de segle en algun despatx del Comú, fins que el 2008, i tement per la seva conservació, es van dipositar a l’Arxiu Nacional. Aquest últim curs s’ha procedit a la digitalització del material i el resultat és la pel·lícula que es projectarà el 21 de juny al Centre de Congressos.

La jornada andorrana del Picurt conclourà amb l’entrega dels premis Gall Fer Andorra i Gall Fer Vallnord, que es projectaran en sessió nocturna. La participació local en la mostra, que aquesta edició projecta en total 75 pel·lícules –de les quals 25 concorren a la secció oficial–, es completa amb Wolves, el curt de l’encampadà Álvaro Rodríguez Areny, que concorre en la secció Pirineus (Artedó, 24 de juny), i el documental Sergi Mas, dirigit per Hèctor Mas i produït per la SAC (cines Guiu, 21 de juny). El fotògraf i realitzador Àlex Tena, d’altra banda, forma part del jurat, i l’esquiador Irineu Esteve serà homenatjat el mateix 21 de juny al parc del Segre de la Seu.

Picurt
Gigó
cine Mostra de cine de muntanya
Wolves
Areny
Sergi Mas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte