Diari digital d'Andorra Bondia
Sant Joan de Caselles tindrà entorn quinze anys més tard del que deia la Llei de Patrimoni.
Sant Joan de Caselles tindrà entorn quinze anys més tard del que deia la Llei de Patrimoni.

Primers entorns de l’etapa Riva: Sant Joan de Caselles i Sant Miquel d’Engolasters


Escrit per: 
Redacció / Col·lecció Miquel Sánchez Baños

Ja tenim aquí els dos primers entorns de protecció de l’era Riva: Sant Joan de Caselles i Sant Miquel d’Engolasters. Bé, el que tenim és la licitació del projecte de delimitació dels perímetres d’aquests dos monuments, i si tenen una mica de memòria –o l’hemeroteca del BonDia a mà– comprovaran que històricament ni la licitació ni l’adjudicació dels projectes han acabat sempre, ni molt menys, amb l’entorn aprovat. El cas, però, és que hi ha dos entorns més en perspectiva, i si tenim en compte que les ofertes s’han d’entregar abans del 14 de novembre i que el termini d’execució és de sis mesos, cap al maig del 2020, en el millor dels casos, els dos perímetres podrien passar l’examen del Consell de ministres i sortir a exposició pública. Ja ho veurem, perquè en aquesta matèria tota prudència és poca.

El cert és que la ministra, Sílvia Riva, es va mostrar al juliol (acabava d’assumir el càrrec)molt més mesurada que la seva antecessora i no va voler avançar xifres ni calendari: “La feina que s’ha fet ha de ser el punt de partida, i a la que ens queda per fer és evident que li hem de donar un altre enfocament”. Es tractava de no ensopegar de nou a la pedra que ha fet que des que l’estiu del 2014 es va aprovar la modificació de la Llei del Patrimoni només s’hagin aprovat tres entorns, tres, entre la seixantena llarga que esperen torn. Riva demanava al juliol un temps prudencial per reunir-se amb els cònsols, examinar els monuments que s’han de protegir a cada parròquia i els problemes que generen, i validar (o no) els criteris introduïts en la polèmica modificació del 2014, inclosa la reducció de 100 a 20 metres de l’entorn cautelar.

De moment, retornem als vells hàbits: en lloc d’un pla amb ojectius realistes, dotació pressupostària prevista i criteris clarament definits (per què toca precisament ara Sant Miquel d’Engolasters i Sant Joan de Caselles, i no altres?) es liciten dos entorns més. I anar fent. És la mateixa dinàmica que va portar l’anterior executiu a aprovar tres entorns, tres –tornem-ho a dir– en sis anys: el dels santuaris vell i nou de Meritxell, el de Sant Marc i Santa Maria i el de Sant Serni de Llorts, que ha acabat, per cert, a la Batllia. Existeix un pla, una estratègia, per no caure en els mateixos errors que en el mandat anterior? 

Andorra
Patrimoni
entorns de protecció
Riva
Sant Miquel d'Engolasters
Sant Joan de Caselles
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic