Diari digital d'Andorra Bondia
Part de la col·lecció de fòssils comissada a ‘El Senyor dels Crancs’.
Part de la col·lecció de fòssils comissada a ‘El Senyor dels Crancs’.

Prohibit l’accés a Coll de Nargó al col·leccionista que espoliava el jaciment


Escrit per: 
Redacció / Foto: Mossos d'Esquadra

Els mossos d’esquadra i els agents rurals li seguien la pista des del 2016, quan es van detectar els primers espolis al al jaciment paleontològic del Clot de Sant Romà, a la localitat catalana de Bellprat (l’Anoia). El març del 2019 el van sorprendre in fraganti, amb la bona fortuna que a banda dels divuit fòssils de crancs d’entre 35 i 45 milions danys d’antiguitat espoliats in situ li van comissar una targeta de memòria amb fotografies d’operacions similars, i el juliol passat els mossos van entrar al domicili de l’individu a Igualada.

La sorpresa va ser majúscula perquè la policia va confiscar 8.244 fòssils  procedents de cinc jaciments catalans, entre els quals es troben el de Prats de Carreu, a Coll de Nargó, ric en fòssils de dinosaure, i el de Sensui, a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà). A petició de la Fiscalia de Barcelona especialitzada en patrimoni històric, la jutgessa d’Instrucció número 1 d’Igualada va prohibir l’individu acostar-se als jaciments paleontològics que s’ha dedicat a espoliar com a mínim des del 1996. Una llista que es completa amb els de Roca Llarga, a la Pobla de Claramunt (l’Anoia), i el de la Valleta, a Vila-seca de Seròs (el Segrià). Es dona el cas que el sospitós és un home de 70 anys que s’havia especialitzat en fòssils de crustacis decàpodes, motiu pel qual se’l coneix amb el sobrenom d’El Senyor dels Crancs. La policia calcula que els danys ocasionats pugen a 144.000 euros, i en la intervenció també es van comissar mapes, fotografies i documents dels jaciments espoliats. El material recuperat  s’ha dipositat per ordre judicial als magatzems del departament de Cultura de la Generalitat perquè tant les restes arqueològiques com les paleontològiques són de titularitat pública.

Les extraccions al marge de la metodologia científica poden malmetre els jaciments i les restes amb la consegüent pèrdua d’informació històrica, informa RàdioSeu. L’espoli és un delicte que el codi penal espanyol castiga amb penes que poden arribar fins als tres anys de presó.

espoliava
jaciment
Coll
nargó

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte