Diari digital d'Andorra Bondia

Publicat l'entorn de protecció de Sant Martí i de la mola i serradora de Cal Pal


Escrit per: 
Redacció

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) publicava ahir l’entorn de protecció de l’església de Sant Martí de la Cortinada i la mola i serradora de Cal Pal.

La proximitat entre l’església (ubicada a la sortida del poble en direcció al Serrat) i la mola i la serradora, que és tot just davant del temple, fa que se n’hagi definit un entorn de protecció conjunt, malgrat que aquests dos béns d’interès cultural estan registrats individualment.
A l’edicte s’explica que l’objectiu de l’entorn és “permetre la contemplació de cada un dels monuments en la situació més pròxima a la històrica”. Per això, a la zona no hi pot haver “alteracions importants de la topografia ni edificacions o instal·lacions per sobre de la cota zero”. Així, tot el que fa referència a edificació, murs i tancaments, mobiliari urbà i senyalització, i vials i xarxes diverses caldrà que s’integri al màxim en el paisatge. Precisament, per aconseguir aquest objectiu caldrà avaluar el tipus d’intervenció prevista i el seu emplaçament, tal com recorda l’edicte.
Pel que fa a l’apartat de vials i xarxes diverses, l’edicte estableix que es tendirà a convertir per a vianants els voltants de l’església i que es recuperarà la carretera general actual, que travessa el poble, amb “un disseny de caràcter més urbà (i no com a via ràpida)” i perquè s’integri de manera acurada amb l’entorn. Així mateix, s’exclou la construcció de camins d’accés que requereixin desmunts i no es permet noves edificacions.
L’entorn de protecció implica la suspensió de tramitacions de llicències de parcel·lació, d’obra, d’edificació o enderrocament que afectin els béns inclosos en l’entorn de protecció, excepte els projectes destinats a la conservació del patrimoni que compten amb una subvenció del departament de Patrimoni Cultural.
L’església de Sant Martí de la Cortinada és d’origen romànic. Durant el pas dels segles ha sofert diferents modificacions i ampliacions fins a arribar a la fesomia actual. Situada a l’alçada de l’església de Sant Martí de la Cortinada, la mola i la serradora de Cal Pal és una estructura que aprofita el corrent del riu per moure dos ginys: un molí fariner i una serradora o molina.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic