Diari digital d'Andorra Bondia
Les fotos i estampes de ‘L’empremta de l’aigua’ es van exposar la tardor del 2018.
Les fotos i estampes de ‘L’empremta de l’aigua’ es van exposar la tardor del 2018.

Quant costa una expo a Artalroc?


Escrit per: 
A. L.

Les fotografies japoneses del XIX, 43.000 euros; Ramon Casas, 24.000, i Vaquero, 16.000.

“Desfilin sisplau per ArtalRoc: poques vegades hi ha parat una proposta tan estimulant”. Amb aquestes paraules acomiadàvem a principis de novembre la crònica de la inauguració de Entre el llambreig i la penombra, la molt estimulant exposició del barceloní Julio Vaquero que es pot visitar fins al 12 de gener. I ho tornem a dir: no se la perdin. Però, saben el que costa, portar l’obra d’un artista com Vaquero a Escaldes?

Fins ara teníem la referència del caramel customitzat de Lawrence Jenkell, recorden?, pel qual el ministeri va abonar 15.000 euros fa dos anys. Però el BOPA és un petit pou de saviesa: no té respostes per a tot, però sí que il·lustra per exemple sobre els 16.300 euros que va costar el “transport, embalatge i manipulació” de les obres de Vaquero. Un preu veurem de seguida que en la banda del que s’acostuma a abonar per les exposicions d’ArtalRoc i que és similar al que es va abonar per La geometria del color, el mig centenar de guaixos i un mòbil de Calder que la tardor del 2018 va recalar a l’antic CIAM. En aquest cas van ser exactament 15.700 euros, i les obres provenien de la London Tiroche Gallery de Londres.

Ramon Casas juga en canvi en una lliga superior, com era potser esperable: Mestre de la modernitat, que va obrir l’abril passat, ha sigut una de les grans exposicions de l’any. No és habitual veure reunides mig centenar d’obres d’una de les patums del modernisme. El preu es va enfilar en aquest cas fins als 24.000 euros: 13.100 en concepte de transport de les obres, i prop d’11.000 per al comissari de l’exposició, Gabriel Pinós, que és a la vegada el director de la galeria Gothsland de Barcelona, d’on provenia la major part de les obres.Sembla un bon pessic, però el que probablement sorprendrà més és que la més onerosa de les exposicions que han desfilat per Artalroc des que s’hi va traslladar la sala de Govern, la primavera del 2016, és Japó, l’empremta de l’aigua, dos centenars de fotografies i estampes procedents del Museu Nacional de les Arts asiàtiques de París que hi va penjar ara fa un any. Doncs bé, L’empremta de l’aigua es va disparar fins als 43.000 euros, quasi el triple del preu estàndard de les exposicions a ArtalRoc. I això, si ens atenim exclusivament a les partides consignades al BOPA, segons el qual es van destinar 13.100 euros als treballs “d’adequació i restauració” de les fotografies i gravats, i 30.000 més en concepte d’“adjudicació”. 

Andorra
artalroc
Jenkell
Vaquero
Ramon Casas
Japó
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic