Diari digital d'Andorra Bondia
El quartet Désaxés, ahir la nit al Centre de Congressos en l'aperitiu del Sax Fest.
El quartet Désaxés, ahir la nit al Centre de Congressos en l'aperitiu del Sax Fest.

Racine, en francès i en alexandrins


Escrit per: 
Redacció / Foto: Jonathan Gil

La ‘troupe’ de la Comèdie torna el 12 de març al Claror amb la tragèdia ‘Bajazet’.

Una tragèdia de reminiscències clàssiques, ambientades a l’harem del soldà Amurat, posem que l’Istanbul de principis del segle XVII, parlada en francès i en els exactes versos alexandrins –ja saben: dotze síl·labes, repartides en dos subversos de sis– que van sortir de la ploma de l’immortal Racine, i a càrrec de Comédie. Aquesta és la proposta “excepcional” –l’adjectiu és de l’ambaixadora Jocelyne Caballero– que la temporada de teatre i la Saison francesa proposen per al 12 de març al Claror.

Un tour de force monumental i a la vegada un caramelet dolcíssim perquè no cada dia, ni cada any, desfila pels nostres escenaris la companyia en actiu amb més pedigrí de l’univers sencer: la Comédie va néixer el 1680, el repertori s’enfila fins a les 3.000 obres –3.000!– i els seus 60 actors, entre sociétaires, pensionnaires i auxiliaires, ofereixen cada any 975 funcions. No està malament.

Així que en francès i en versos alexandrins. Però no s’espantin, perquè com diu Caballero la Comédie no es limita a recitar el text original de Racine, ni tampoc el reinterpreta amb ínfules d’autor, com si Racine fos un becari que necessita ser millorat sinó que el sotmet a una lectura contemporània per extreure’n “tot el que porta a dintre”.

El resultat, diu, és un espectacle “accessible, viu i a la vegada actual”. Bajazet, en fi, proposa una intriga amb derives polítiques i sentimentals a compte de la conspiració que teixeix el gran visir Acomat per derrocat el soldà Amurat i substituir-lo pel seu germà, Bajazet. El pla consisteix a unir el candidat amb Roxanne, la favorita del soldà, aprofitant que Amorat ha marxat casualment a la guerra. Però la cosa es complica perquè la princesa Atalide, que havia d’exercir d’alcavota, s’acaba enamorant de Bajazet. Com Roxanne, d’altra banda, que no té cap intenció de deixar anar fàcilment la presa. Un clàssic, vaja, amb l’harem de fons, per allò de la cosa exòtica, i que –insisteix Caballero– toca temes que ens sonaran molt contemporània: ambició, lleialtat, sexe, poder, traïció... Bon còctel.

Serà, ja s’ha dit, la segona ocasió que la Comédie desfili pel Claror: fa dos anys s’hi va estrenar amb Georges Dantin. Aleshores, al marge de la temporada de teatre, amb què aquest curs ha engegat una col·laboració a la qual el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, augura llarga vida, perquè “hi ha un públic que vol veure teatre en francès, com es va demostrar a l’octubre amb Edmond, i perquè la vocació de la Temporada és portar el teatre a tothom”.

Sax Fest: aperitiu amb Désaxés

La 7a edició del Sax Fest, que des del 2013 organitza l’Associació de Saxofonistes amb Efrem Roca al capdavant, arrencarà oficialment el 13 d’abril, però ahir al vespre en vam tastar els entrants amb SupersaxShow, la nova proposta de Désaxés. Potser els recordin perquè el 2014 ja van desfilar per la Temporada de teatre i van deixar molt bon regust. Ahir hi van tornar, amb la complicitat de l’ambaixada francesa, amb aquesta peculiar barreja d’humor i saxo que, a partir d’una tènue excusa argumental –quatre músics que acaben de fracassar en una audició– repassen les prestacions del saxo alt, del tenor, del baríton i del soprano. I bufant.

Andorra
sax fest
Désaxés
Caballero
Comédie
Française
Bajazet
Racine

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte