Diari digital d'Andorra Bondia
 L’amiant va aparèixer en les emissores i altra maquinària de Radio Andorra.
L’amiant va aparèixer en les emissores i altra maquinària de Radio Andorra.

Radio Andorra: en mig any, l’amiant fora


Escrit per: 
Andrés Luengo / Foto: BonDia

Comença la fase decisiva i més delicada, amb la retirada i el trasllat dels elemens que contenen material tòxic.

Mig any. Aquest és el temps que s’allargarà previsiblement la segona i més delicada fase del programa de descontaminació de Radio Andorra, que arrenca precisament aquesta setmana i que pretén deixar el centre emissor del roc del Pui encampadà net com una patena. Es tracta, segur que ho recorden, de retirar-ne els elements que contenen amiant, material fibrós altament tòxic i potencialment cancerigen que es va localitzar en els filaments de cotó, la llana de les làmpades, les bobines, les resistències i els fusibles dels aparells emissors. Es veu que havien passat desapercebuts des que en temps del govern Bartumeu, el 2010, va començar la intervenció a l’edifici, i que no s’hi va detectar la presència d’amiant fins a l’estiu del 2018, en la fase de condicionament del material prèvia a la campanya de restauració de la maquinària, campanya que d’altra banda es va haver de suspendre fulminantment.
 
Doncs bé: el 6 de febrer va començar per fi la fase decisiva, amb la identificació i tria –confirmen des del departament d’Ordenament Territorial, que dirigeix la campanya– del material que conté amiant. Concretament, se n’ha localitzat en diversos “elements” emmagatzemats al soterrani de l’estació. A la planta baixa i al primer pis, on hi ha les dues emissores històriques de Radio Andorra –l’original, construït per la Société Française Radiolectrique i que data del 1939, i la més modesta Brown Boveri que s’hi va afegir el 1963– també se n’hi va detectar, juntament amb olis i mercuri “en menor quantia”. A la segona planta, en canvi, no n’hi ha rastre.
 
Identificats els “elements” sospitosos, la segona i definitiva fase que comença “ara” –diuen des d’Ordenament Territorial– consistirà en la retirada del material contaminat dels equips i de la maquinària, en unes “bombolles” de desamiantització que s’habilitaran a la primera planta. Es tracta d’una operació delicadíssima, ja s’ha dit, perquè l’ha de practicar personal especialitzat, amb un equip tècnic també especial i seguint uns protocols rigorosíssim per preservar la seguretat dels operaris. Per això s’hi instal·larà també una cabina de descontaminació del personal, que d’altra banda vestirà granota i màscara protectora per manipular la maquinària contaminada.
 
Tot això s’allargarà sis mesos, i costarà, en fi, un milió d’euros, així que posem que just després de l’estiu Radio Andorra quedarà per fi expedita i el Govern podrà decidir-ne l’ús. Primer es va parlar de traslladar-hi les dependències del ministeri d’Exteriors; després, del de Medi Ambient, i ara sembla que Exteriors torna a tenir més butlletes. L’únic que està clar és que del centre d’interpretació de la ràdio que Toni Martí va vendre el 2012, i pel qual es va encarregar (i abonar) un projecte museològic, res de res.
sis
mesos
amiant
fora
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic