Diari digital d'Andorra Bondia
El locutor Jacques Oliva, a la dreta, a l’estudi central del Roc de les Anelletes: atenció als gongs, a l’esquerra de la taula.
El locutor Jacques Oliva, a la dreta, a l’estudi central del Roc de les Anelletes: atenció als gongs, a l’esquerra de la taula.

Radio Andorra, a l’escenari


Escrit per: 
Redacció / Foto: Fèlix Peig / Arxiu Nacional

Juanma Casero presenta la lectura dramatitzada del seu text sobre la història de l’emissora.

És curiós i la vegada sorprenent, però Radio Andorra ha deixat escàs rastre en la, diguem-ne, cultura popular. Pel que sabem, té un paper considerable, però secundari, estrictament ambiental, a Un any de la nostra vida, escrita, dirigida, produïda i estrenada el 2013 per Xavi Fernández, i un cameo literal a Madame Quatre et ses enfants, una de les 103 aventures del comissari Maigret que va escriure Georges Simenon: en un moment donat, la senyora Quatre del títol escolta a la sala d’estar de l’hotel on s’hostatja la històrica sintonia, “Aquí Radio Andorra...”, a càrrec d’“una veu dolcíssima que sortia de la caixa envernissada. Tan dolça, que semblava que es dirigia a cadascú en particular.”

Doncs bé, això està a punt, a punt de canviar. Juanma Casero ha enllestit el text sobre la història de l’emissora produït per l'ENA amb la col·laboració de l'Axiu Nacional i que va merèixer un ajut del ministeri a l’última convocatòria de les subvencions. Es titula, com no, Aquí Radio Andorra i un primer tast en forma de lectura dramatitzada el presentarà el 18 de desembre a Les Fontetes. L’elenc (Àlex Masafret, Lua Roca i Toni Zamora, tots tres provients de la Jocand, amb Clàudia Riera i Xavi Albert, i música en directe a càrrec de Júlia Coll) és provisional. El definitiu sortirà d’un càsting, diu Casero, amb data encara per concretar. Com ara l’estrena, prevista per al primer semestre de l’any que ve, en qualsevol cas abans de l’estiu.

El pes de la funció el porten Paul i Concepció, tècnic de manteniment ell, majordoma o femme de menage ella, personatges inspirats en els dos únics treballadors que van viure la peripècia de l’emissora des del primer dia, el 7 d’agost del 1939, fins a la clausura definitiva, el 3 d’abril del 1981. Són ells dos els que evoquen des d’aquesta data final la història de l’emissora, tocada de llegenda als anys 40 (amb nazis espies, passadors i el teló de fons de la II Guerra Mundial)  l’època daurada dels 50, amb la bogeria dels discos sol·licitats, la guerra de les ràdios iniciada als 60 amb Sud Radio (i al darrere, el Govern francès) com a rival, la decadència dels 70 i el tancament ordenat pel Consell General i executat manu militari per la policia.

El context històric és real, com ho són els dos personatges principals (Paul Cousse i Concepció Chiroy) però Casero s’ha permès òbviament llicències poètiques per anar lligant epsodis per on desfilen, des del gran factòtum de Radio Andorra, Jacques Trémoulet, fins a locutors, secretàries i directius de l’emissora, però també patums de la música del segle XX que van passar pels estudis del Roc de les Anelletes, des d’Antonio Machín fins a Dalida, amb El emigrante, d’Antonio Molina, com a gran hit de tots els temps. De fet, diu Casero, la música hi tindrà un paper fonamental i marcarà de forma sonora el pas dels anys. Els han entrat ganetes, oi? Doncs el 18 de desembre, un primer tastet.

Radio Andorra
escenari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte