Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, recerc'And, Galiner, Codina, Boncompte, recerca, divulgació, base de dades, Canillo, Hague, Guerra Civil, Capdevila
Andorra, recerc'And, Galiner, Codina, Boncompte, recerca, divulgació, base de dades, Canillo, Hague, Guerra Civil, Capdevila

Recerc’And: una mina a un clic


Escrit per: 
A. Luengo / ‘Pageses d’Andorra’, de Picasso (1906): Recerc’And permet l’accés a la tesi doctoral de Conxita Boncompte, que posa el dibuix en la gènesi de la revolució cubista (Foto: Art Institute de Chicago).

La nova base de dades consagrada a la investigació inclou centenars de referències andorranes sobre art, història, política, llengua, economia i demografia.

Es queixaven fa un parell de mesos i amb certa raó els investigadors congregats al debat sobre l’estat de la recerca històrica al nostre país, que va tenir lloc a la Farga Rossell, de la inexistència d’un ens que servís com a eix vertebrador o coordinador dels professionals del ram. També, i de passada, de la dispersió que això comportava, amb recerques que se solapen i la sensació general que la història és per aquí dalt una mena de campi qui pugui, mentre que bona part dels treballs que es produeixen acaben en una revista més o menys inaccessible, al repositori de tesis doctorals d’una remota universitat estrangera o directament al calaix dels inèdits.

Doncs com a mínim en aquest últim punt el departament d’Ensenyament Superior i Recerca ha posat un prometedor fil a l’agulla amb Recerc’And, base de dades nova de trinca que es va presentar la setmana passada i que va passar injustament desapercebuda perquè inclou –de moment– prop d’un centenar de referències andorranes sobre art, història, política, societat, llengua, economia i demografia –per cenyir-nos estrictament a les humanitats i a les ciències socials. Una mina en construcció que posa a la distància d’un clic una col·lecció d’articles, tesis, monografies, comunicacions i ponències fins ara disperses, una bibliografia potencialment monumental que –facin la prova– probablement coneixien per referències i que la base de dades en alguns casos ressenya i en altres –els menys– vincula directament al text íntegre.

Això últim és el que passa amb La evolución política de Andorra (1931-1939), tesi doctoral defensada el 1998 per Jean Louis Hague –a la Universitat de Màlaga!– que aporta suculentes i poc transitades dades sobre aquest fascinant i decisiu període: assenyaladament, l’episodi de la suposada execució d’un sacerdot francès al port d’Envalira, perpetrat per un grup de milicians republicans als inicis de la Guerra Civil espanyola: el van obligar a baixar de l’autobús que feia la línia d’Acs, diu, i “cuando hubo partido, el sacerdote cayó bajo las balas de los milicianos”. Per si no n’hi havia prou, els dos gardes mobiles de l’Ospitalet que, alertats pel conductor, es van desplaçar al lloc dels fets, es van trobar el cadàver calcinat: abans de fugir, els milicians l’havien cremat amb benzina. Es veu que el cas va ser seguit amb lògic interès per la premsa francesa, i la llàstima és que l’autor no concreti ni el nom de la víctima ni la data del crim.

Entre els textos íntegrament accessibles en línia hi ha rareses extraordinàries, com ara Les Valls d’Andorra durant la baixa edat mitjana: una visió socioeconòmica de la parròquia de Canillo als segles XIV i XV, memòria inèdita de Laia Lusilla (2014); Iconografia picassiana entre 1905 i 1907, la tesi amb què Conxita Boncompte col·loca Pageses d’Andorra –aquell dibuixet que Picasso va pintar l’estiu del 1906 a Gósol i que avui es conserva a l’Art Institute de Chicago– en l’origen de les Senyoretes d’Avinyó i, per tant, de la revolució cubista; i Lluís Capdevila: un traductor de l’època de preguerra entre la memòria i l’oblit, prolix article de N. C. Casals que rescata la faceta més desconeguda de l’autor de Cançó d’amor i de guerra, del Llibre d’Andorra i d’Història de la meva vida i dels meus fantasmes, les monumentals memòries en dotze volums del nostre home.

Perquè se’n facin una idea, Recerc’And inclou també referències –en aquest cas, sense accés al text complet– a El espacio geográfico de Andorra, a De fer et de laine i a Le sentiment religieux en Andorre du milieu de XVIe au milieu du XIXe siècle, les tesis doctorals de Txus Lluelles, Olivier Codina i François Galiner, respectivament; i a Les dones als segles XIV i XV segons la documentació notarial andorrana, molt prometedora i inèdita memòria de recerca de Teresa Martí.

Doncs així podríem continuar fins al centenar. I com que no tot poden ser flors i violes, també hi ha en aquesta estupenda iniciativa un apartat d’aspectes que convindria polir, com ara comprovar que els documents que ofereixen un enllaç al text íntegre estiguin efectivament accessibles. És el que no passa, entre d’altres, amb El obispo Caixal y el Concilio Vaticano I, de Santiago Casas, que promet l’accés en un sol clic i t’acaba deixant amb les ganes.

Andorra
recerc'And
Galiner
Codina
Boncompte
recerca
divulgació
base de dades
Canillo
Hague
Guerra Civil
Capdevila

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte