Diari digital d'Andorra Bondia
La retrospectiva consagrada al pintor Joan Monegal, fins al 13 de setembre, pot ser l’última exposició que pengi a ArtalRoc.
La retrospectiva consagrada al pintor Joan Monegal, fins al 13 de setembre, pot ser l’última exposició que pengi a ArtalRoc.

Resignats a marxar


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: F. Santana

El ministeri avalua quan haurà de deixar ArtalRoc i busca alternatives perquè “hem de tenir sala d’exposicions”.

Diu que al ministeri de Cultura es van quedar de pedra quan la setmana passada van rebre la carta en què el Comú d’Escaldes els comunicava oficialment la intenció de recuperar l’ús d’ArtalRoc. Ahir ho tenien ja coll avall, i tot i que ho consideren “una llàstima”, entenen que Escaldes està en el seu dret de reclamar les instal·lacions. La clau de la qüestió és que l’edifici, propietat del Comú, va ser cedit gratuïtament la tardor del 2015 per ubicar-hi la sala d’exposicions del Govern... mentre es construïa The Cloud, on tenia reservat un espai. Com recordaran, The Cloud va acabar enterrat al calaix de les quimeres nostrades, i Escaldes al·lega ara que la cessió era essencialment temporal i en cap cas indefinida, com amenaçava de convertir-se. Segons el Comú, l’objectiu és destinar les instal·lacions a “activitats culturals, artístiques i educatives”, encara sense concretar però que és aproximadament el mateix ús que ha tingut els anys que ha funcionat com a ArtalRoc. I el que sorprèn és que pretengui recuperar-lo abans, i no després de decidir què fer-ne.

Sembla en qualsevol cas que la decisió està presa. Des del ministeri s’ho van prendre amb resignació perquè el conveni del 2015 es va firmar “en el marc d’un esperit de col·laboració que pretenia explotar el clúster artístic que conformava ArtalRoc juntament amb el Thyssen i el CAEE”. Ara els toca treballar als juristes, perquè determinin quan ha de deixar el ministeri expedides les instal·lacions, i començar a buscar-li alternatives, perquè el que semblen tenir clar al departament és que de sala d’exposicions pública “n’hem de tenir”. Una altra cosa és on, perquè òbviament el moment no és el més idoni i la notícia és tan recent que és prematur plantejar-se qualsevol opció. De moment, fins al 13 de setembre hi pengen les teles de Joan Monegal: el simbolisme estètic. Aprofitin, perquè ara mateix té totes les butlletes per ser l’última exposició d’ArtalRoc.

Els museus estrenen audioguies

Al Thyssen n’hi ha des dels inicis, però els museus nacionals han hagut d’esperar exactament fins avui per estrenar les audioguies, una eina que en opinió de la cap de Museus, Marta Planas, “flexibilitzarà i aportarà fluïdesa a les visites perquè es podran fer de forma simultània en diferents idiomes i adaptar la durada a l’interès de cada usuari”. El ministeri n’ha llogat 735, amb un cost de 4.200 euros mensuals i que s’han distribuït pels set equipaments nacionals, inclòs Meritxell, i de moment estan disponibles en català, castellà, francès, anglès i alemany. En seguiran en portuguès, italià i xinès.

 

Resignats
marxar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic