Diari digital d'Andorra Bondia
Mireia Tarrés treballant aquesta setmana en la banda de la volta que té la policromia més ben conservada.
Mireia Tarrés treballant aquesta setmana en la banda de la volta que té la policromia més ben conservada.

Retoc final a les pintures d'Oromí


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

La restauració de les pintures de Josep Oromí descobertes a la volta de la capella, on ha d’anar i ja hi és, però sense acabar de col·locar, el retaule restaurat de la Puríssima Sang,  de l’església de Sant Serni de Canillo, es troba ja en la fase de retoc final. Un retoc, però, que encara pot durar entre una i tres setmanes més, segons indica una de les tècniques restauradores del departament de Patrimoni Cultural d’Andorra que hi està treballant, Mireia Tarrés, que no s’atreveix a donar una data exacta perquè la feina que fan és molt laboriosa, “de bojos”, segons com. Ella  i Mireia Vidal, l’altra tècnica de Patrimoni, treballen, des de mitjans del mes de maig passat, unes cinc hores diàries en un procés “dur” que ha tingut diverses fases d’intervenció.   

En primer lloc, van retirar les restes que quedaven de gotejat, que es va posar cap als anys 50 del segle passat damunt d’una capa de guix. Segons Tarrés, ha estat una “feina mecànica, d’anar rascant amb bisturí o amb un aparell d’ultrasons per anar traient aquestes dues capes” o, més en concret, “per netejar la volta hem fet servir instruments que usen els metges”. Un cop rascat, van tapar els forats amb un morter de calç pràcticament idèntic a l’original i ho van deixar tot anivellat i del mateix to, de manera que quedés tot ben integrat. I ara, des de fa unes tres setmanes, estan fent el retoc de les llacunes més petites, les que queden entremig de la zona amb policromia. 

Tarrés explica que els materials que fan servir per retocar són de restauració, la qual cosa vol dir que “la nostra intervenció és totalment reversible”. Tant el vernís que han posat abans de fer el retoc per damunt la pintura com els pigments que ara hi estan afegint es podran treure sempre que es vulgui “i tindran l’original”. I no amb productes molt sofisticats sinó que es podria fer amb qualsevol dissolvent, va matisar Tarrés. I és que els gustos artístics i patrimonials d’aquí a vint, trenta o quaranta anys poden canviar.  

Si mirem aquesta capella des de la nau central de l’església es pot apreciar amb claredat que les policromies de la part esquerra estan molt deteriorades, “pràcticament perdudes, i es deixaran així”, afirmen les tècniques. En canvi, la de la banda dreta, quasi ressuscitada del tot, mostra el que ja es deixava entreveure fa un parell de mesos: els símbols de la Passió de Crist. Concretament, l’escala, la llança del centurió amb l’esponja, una creu espinosa, un martell, els claus, el vestit de Crist, el gall de la negació de Pere, la columna on Crist va rebre els assots, el calze. En definitiva, la llista dibuixada dels elements que van intervenir en la passió i mort. 

Els tresors més o menys amagats o més o menys valuosos de Sant Serni van quedant al descobert amb les diverses actuacions de restauració que s’han anat fent des del departament de Patrimoni. Fa vint anys es va restaurar el retaule major, del segle XVII. I en fa deu, una cadireta processional barroca que van trobar abandonada en una habitació que hi havia al cor de l’església. 

La propera intervenció que es farà a Sant Serni serà la restauració del retaule que es troba a la capella del costat del de la Puríssima Sang. I, qui sap, tot i que les tècniques afirmen que deixen per a la propera generació de restauradors esbrinar si sota la resta de gotejat  i de calç de les parets de l’església hi ha altres policromies d’Oromí o d’algun altre artista. “La nostra generació decidim que això es queda aquí” perquè pot ser que l’estat de conservació i la qualitat artística del que hi hagi no compensi l’esforç i la dedicació que es requereix. 

pintures
Oromí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte