Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Radio Andorra, moció, Mujal, Osorio, Costa
Andorra, Radio Andorra, moció, Mujal, Osorio, Costa

RTVA a Radio Andorra? Tornem al 2007


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

“Aquesta decisió no surt de la tele ni de la direcció de la tele: és una decisió política.” Així de clar ho va deixar divendres el director d’RTVA, Xavi Mujal, l’endemà que tots els grups parlamentaris acordessin, a instàncies de Liberals, demanar a l’executiu que avaluï al llarg d’aquest curs el cost i la viabilitat de “traslladar” a Encamp les dependències de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA). La idea segur que els sona: el 2007 l’aleshores director de la cadena, Gualbert Osorio, va presentar al Govern Pintat un avantprojecte que preveia precisament això, el trasllat d’RTVA a l’edifici històric de Radio Andorra.

Aquella ocurrència no va prosperar, de seguida recordarem per què, però el més curiós de tot és que qui la va arxivar al calaix de les bones intencions va ser un Govern liberal, i que és precisament el grup parlamentari liberal, en la moció presentada dijous per Ferran Costa, el que l’ha ressuscitat ara amb la complicitat de totes les altres forces i aprofitant la inquietant indefinició del Govern demòcrata, que després d’una legislatura i mitja encara no sap què fer-ne, de l’edifici.

En qualsevol cas, el resultat és que deu anys i algun milió d’euros després –els que l’executiu porta invertits en la rehabilitació de Radio Andorra i en els projectes de museïtzació que s’han encarregat, pagat i descartat– tornem exactament al punt de partida. Amb una diferència, i és que –sempre segons els càlculs d’Osorio– “la previsió el 2007 era que la inversió tècnica s’amortitzés en cinc anys, i l’obra civil, en deu. Vaja, que a aquestes altures ja ho tindríem amortitzat”, conclou.

L’avantprojecte preveia la construcció d’un annex al darrere de Radio Andorra, al tros de terreny on hi havia hagut la piscina refrigeradora: un edifici de dues plantes i amb una superfície total de prop de 1.500 metres quadrats, que s’haurien afegit als 1.500 metres útils de l’antiga estació i on s’haurien habilitat els estudis i la redacció de la ràdio i la televisió públiques. L’administració anava a l’edifici històric, amb les emissores originals. Osorio, que va ser el pare de la idea, pretenia aprofitar el venciment del contracte de lloguer de les actuals instal·lacions d’RTVA a la baixada del Molí de la capital per mudar-se a un edifici de titularitat estatal: “Sense ni pensar tan sols en el que demanarien els propietaris [al final van ser 160.000 euros anuals], vaig pensar que la solució ideal era ubicar RTVA a Radio Andorra: ens estalviaríem el lloguer i aportaríem un valor afegit a l’edifici, que mantindria d’altra banda el valor museístic perquè la premissa era que la sala principal, amb les emissores històriques, era intocable.”

El document va ser ben rebut per l’executiu i diu Osorio que va arribar al despatx de Pintat. Però va ser primer frenat i després arxivat per dos motius: el primer, sosté, per les dificultats de gestionar políticament la no renovació del lloguer. Per dir-ho clarament, i sempre segons l’aleshores director d’RTVA: no es volia incomodar la propietat de l’edifici de la baixada del Molí. El segon, la precipitada sortida d’Osorio, que va deixar el càrrec el gener del 2008. L’avantprojecte va caure llavors en l’oblit, i fins avui, que sembla tenir de nou i contra pronòstic el vent de cara, ni que sigui perquè cap partit vol presentar-se davant dels encampadans com el dolent d’aquesta pel·lícula.

El Govern de Toni Martí té ara el mandat d’estudiar la viabilitat del trasllat. De fet, no serà pròpiament un trasllat, adverteix Mujal: “Estem parlant d’un continent nou i d’un contingut nous; no d’aprofitar el que tenim aquí per portar-ho a Encamp, sinó de fer una tele nova i una ràdio nova; això, segur. Dir-ne trasllat és un eufemisme.” És l’únic que se li escapa, perquè oficialment no en sap més del que va sentir dijous a l’hemicicle: “Hi ha hagut contactes amb el Govern i amb alguns consellers per parlar d’aquesta qüestió, però absolutament informals.”

Insisteix Mujal que es tracta d’una decisió política –a la baixada del Molí “hi estem bé”, diu– i que per tant no li toca a ell pronunciar-s’hi. Que aquest moment arribarà quan es comenci a fer números. No aventura cap xifra, però adverteix que tot és una qüestió de diners. És viable, portar la tele a Encamp? “Depèn del pressupost; amb diners, avui dia tot és possible. Una altra cosa és el que costaria, que no ho sé.” Ho diu ell, que el juny passat apostava per quedar-se a la baixada del Molí perquè –deia aleshores– “tècnicament és el més coherent”.

Ara, però, el debat és polític –tornem-hi– i per tant els paràmetres de la decisió hauran de ser uns altres. Però que quedi clar, conclou, “que com qualsevol professional de la comunicació sap, no és el mateix estar a 10 minuts de la notícia que estar-ne a 20: val la pena renunciar a aquests deu minuts per Radio Andorra? És una altra discussió que ara mateix no em plantejo”.

Andorra
Radio Andorra
moció
Mujal
Osorio
Costa
Comentaris: 1

Comentaris

Actung! més malgastar, més comedia, més tontería per no res....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic