Diari digital d'Andorra Bondia
Clients a la llibreria Idees d’Illa  Carlemany, fullejant títols ahir a la tarda.
Clients a la llibreria Idees d’Illa Carlemany, fullejant títols ahir a la tarda.
Clients a la llibreria Idees d’Illa  Carlemany, fullejant títols ahir a la tarda.
Clients a la llibreria Idees d’Illa Carlemany, fullejant títols ahir a la tarda.
Àlvar Valls en la presentació de ‘Entre l’infern i la glòria’, que va tenir lloc l’11 de març a La Puça: ‘in extremis’.
Àlvar Valls en la presentació de ‘Entre l’infern i la glòria’, que va tenir lloc l’11 de març a La Puça: ‘in extremis’.
El poeta Manel Gibert, que completa amb els haikus de 'Al sol que bat la penya' el cicle de les estacions iniciat amb 'A l'ombra del solstici'.
El poeta Manel Gibert, que completa amb els haikus de 'Al sol que bat la penya' el cicle de les estacions iniciat amb 'A l'ombra del solstici'.

Sant Jordi: salvat per la campana


Escrit per: 
A .L. / Fotos: Facundo Santana

Les llibreries, que donaven la diada per perduda, confien en el producte local i en el ‘long seller’.

Si els ho arriben a dir fa una setmana, no s’ho creuen. De fet, no fa ni deu dies que els demanàvem per l’ocurrència aquesta del sector del llibre català de traslladar Sant Jordi al 23 de juliol. I la veritat és que no ho veien gaire clar. Al final no caldrà, perquè després dels titubeigs inicials, les llibreries van reobrir dilluns les portes, així que qui demà es quedi sense exemplar serà perquè vol –o perquè viu en un edifici amb número parell, quina mala sort–.  Una altra cosa serà el gènere que el client es trobarà a l’aparador. Serà un Sant Jordi atípic en molts sentits. Sense parades, naturalment, i per primera vegada en temps històrics, posem que des que el màrqueting i la televisió van fagocitar la diada, aquest any el Dia del llibre no serà una grotesca competició a veure quin autor  més o menys mediàtic ven  més exemplars.

Bàsicament, perquè no hi ha producte mediàtic disponible. El coronavirus va agafar desprevinguts fins i tot els cranis més privilegiats de les grans editorials. Els llançaments que tenien previstos per a la campanya de Sant Jordi  s’han quedat finalment al magatzem, a la impremta o a l’ordinador. Així que aquest Sant Jordi serà l’oportunitat d’or per als autors i les editorials que no es mouen al ritme que marca el màrqueting del Dia del llibre. Bàsicament, el  producte local i del llibre de fons.

El moment somiat per la llibretera Anna Riberaygua (La Puça), que sempre s’ha mirat amb recel la competició comercial en què s’ha convertit Sant Jordi... sense renunciar-ne als rèdits, això també s’ha de dir. Lògic: pensin que la campanya de Sant Jordi genera entre el 15 i el 30% de la facturació anual del sector. La Puça obre de moment només als matins –de 10 a 12– només admet un client a la vegada i serveix sobretot encàrrecs: ells s’ocupen de trucar al client quan el llibre està a punt i poden passar a recollir-lo.  Ha batejat aquesta campanya insòlita tunejant una dita popular –“Sant Jordi cient: tots els sants tenen mesada”– i en tan sols dos matins ha detectat un profund canvi d’hàbit en el client: “És veritat que com que no hi ha novetats tampoc poden fer una altra cosa, però ara no compren per impuls, perquè veuen una pila de llibres i els sona el títol que han sentit a la televisió, sinó que venen de casa amb les idees molt clares”. Vaticina que serà un Sant Jordi més repartit que mai, que “no hi haurà un guanyador ni un podi amb els més venuts, cosa que d’altra banda té ben poc a veure amb la literatura”, i que tindran sortida llibres que en altres circumstàncies no es vendrien mai: “Avui s’han emportat un exemplar de La muntanya màgica que feia anys que teníem a les poselles”. Una compra més reflexiva que impulsiva, conclou,  de la qual en sortirà guanyant la literatura.

L’hora dels autors de casa
En un sentit similar s’expressa Pamela Méndez (Llibres Idees, amb un horari quasi normal –de 10 a 20 hores, però aforament restringit a sis clients) que adverteix que sí que hi haurà best sellers: els més matiners, i que ni que fos per pura, estricta fortuna, es van avançar ni que fos una setmana a l’adveniment de la Covid-19. És el cas de Javier Castillo (La chica de nieve) i naturalment de Santiago Posteguillo, que recupera a Y Julia retó a los dioses –dubtós títol– el personatge amb què fa dos anys es va endur el Planeta. Va tenir la sort que es comencés a distribuir el 6 de març, un minut abans de l’emergència sanitària.

Els que tindran també una oportunitat seran, ja ho hem dit, els autors locals, que d’altra banda acostumen a endur-se sempre un tros considerable del pastís de Sant Jordi. També aquí la grossa se l’han endut els més previsors, els que es mouen amb un calendari propi. I tot i que s’han quedat al calaix els títols que havien de sortir entre març i abril, el cert és que la collita del curs ha resultat especialment pròdiga. És probable que arribi a temps Scrap mortal, de Ludmilla Lacueva, la segona aventura del comissari Cerni Llop. Probable, però no segur: de fet, ahir encara no havia arribat. Sí que ho són els dos patracols amb què Àlvar Valls ha debutat aquest curs en la ficció: El dinovè protocol, la ucronia sobre l’insidiós procés català, i Entre l’infern i la glòria, crònica novel·lada dels últims dies de la vida de mossèn Cinto Verdaguer.

Pot ser l’ocasió de llegir l’obra pòstuma –qui ho havia de dir– del gran Antoni Morell, De la governança d’un país, en què exerceix com a comentarista, quasi estilita, del Manual Digest. També d’Anem Editors, el segell més prolífic dels últims cursos, són altres seminovetats com ara Allò que som, la incursió en el microtext i la prosa poètica de David Gálvez; En terres d’Andorra, radiografia de primera obra de teatre d’autor nostrat que firma Fabiola Masegosa; Estudis sobre els orígens de la noblesa medieval al  nord-est peninsular, i Eines d’un temps passat, d’Albert Rossa. Tots ells, títols amb vocació minoritària però que poden trobar en aquest Sant Jordi el seu moment de glòria. A Editorial Andorra només i ha donat temps aquesta campanya de treure al mercat una novetat. Però, quina una: Al sol qe bat la penya, amb què el poeta Manel Gibert completa el cicle iniciat amb A l'ombra del solstici amb una seixantena de haikus il·lustrats per Sergi Mas i Loli Rodríguez.

Un altre debut en la ficció és el del massanenc Greg Coonen, amb Fat Finger, thriller financer amb epicentre a la Massana i  vocació internacional. Sense sortir de la novel·la, la poeta Teresa Colom culmina a Consciència el salt a la ficció que anys enrere havia assajat amb La senyoreta Keaton, i ja que hi som, no marxarem sense citar ni An Island in the Sky, el poemari andorrà del traspassat James Kirkup, la provocadora tesi de Carles Gascón sobre els orígens del Consell de la Terra, que retrotrau al 1289 –un segle i mig abans del que sostenia fins ara la historiografia oficial– i un últim debut, el de Laura Tomás, que ha colat un relat a Extraordinàries: noves aventures de l’insòlit, al costat d’una quinzena mes d’autores sortides de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. 

En fi, que no tenen excusa. Oi, que no?

 

Andorra
Covid-19
Valls
Gálvez
Lacueva
Colom
Morell
coronavirus
Sant Jordi
llibres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte