Diari digital d'Andorra Bondia
Aspecte actual de Sant Vicenç d’Enclar, amb el forat del campanar cobert per una lona, i les pedres apilades i ordenades.
Aspecte actual de Sant Vicenç d’Enclar, amb el forat del campanar cobert per una lona, i les pedres apilades i ordenades.
Letellier, amb mascareta negra al centre de la imatge, amb la resta dels arquitectes de l’equip que reconstruirà el campanar, divendres a Sant Vicenç.
Letellier, amb mascareta negra al centre de la imatge, amb la resta dels arquitectes de l’equip que reconstruirà el campanar, divendres a Sant Vicenç.
Les pedres van ser inventariades per Patrimoni per poder-les restituir al lloc que ocupaven al campanar ensorrat.
Les pedres van ser inventariades per Patrimoni per poder-les restituir al lloc que ocupaven al campanar ensorrat.

Sant Vicenç d'Enclar: el ‘nou’ campanar, el 2022


Escrit per: 
A. Luengo / Reportatge gràfic: Altura

La reconstrucció de la torre ensorrada el 2019 arrencarà al juliol, es reprendrà l’estiu següent i costarà uns 200.000 euros.

Ja hi ha data. Aproximada, és clar. Si no es torcen les coses, l’estiu del 2021 culminarà la segona i última campanya de reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, ensorrat el desembre del 2019 –recordin– segons la versió oficial a causa d’un cúmul de circumstàncies en què destaca l’episodi de ventades que va tenir lloc el 20 de desembre d’aquell any. Altres experts apuntaven aleshores l’inquietant bombament de la base de la torre que es va detectar el 2012 i que va obligar al servei de Patrimoni programar-hi el 2017 una intervenció que, òbviament, va resultar insuficient per salvar el vestigi preromànic més antic que ens quedava: l’església de Sant Vicenç d’Enclar data de principis del segle VIII, cinc segles anterior a Santa Coloma, i el campanar n’era l’única estructura original que quedava dreta, recordin que la nau, de la qual només en quedaven alguns paraments del mur, es va reconstruir de dalt a baix a principis dels 80.
 
Però avui toca parlar del futur, no del passat. És a dir, de la intervenció ara ja imminent a Sant Vicenç. Divendres passat, l’equip que encapçala l’arquitecte tolosà Alex Letellier i que redactarà el projecte de reconstrucció del monument va formalitzar el contracte amb el ministeri. En dos mesos es convocarà el concurs per a l’execució de les obres, i segons el calendari del director de Patrimoni, Xavier Llovera, la primera campanya arrencarà el juliol, com a molt tard l’agost que ve, s’allargarà tres mesos, deixarà el gros de la feina enllestida i n’hi haurà una segona, l’estiu del 2021, que la rematarà. El cost de tot plegat s’enfilarà segons Llovera lleugerament per sobre dels 200.000 euros i l’assumirà íntegrament el Govern. El Comú de la capital s’hi afegirà en una fase posterior que consistirà a embellir l’accés i l’entorn del monument, inclosa la il·luminació.
 
Letellier i la resta de l’equip, que completen l’arquitecte català Carles Brull, amb el suport local de Gerard Veciana i Lluís Ginjaume, es va enfilar divendres a Sant Vicenç per conèixer de primera mà la magnitud de la tragèdia. L’objectiu de la intervenció ja el va deixar clar la ministra de Cultura, Sílvia Riva, immediatament després del desastre: reconstruir el campanar “de la forma més fidedigna i al més aviat possible”. L’avantprojecte elaborat per Letellier recull i justifica òbviament aquesta consigna pels valors històrics, arquitectònics i identitaris “excepcionals i únics” que concorren en el campanar i que avalen una reconstrucció basada en els criteris d’“integritat i autenticitat”.
 
Fugint del ‘fals històric’
El repte, admeten els arquitectes, és que el resultat no derivi en un “fals històric”. És a dir, “reconstruir el campanar” no només en el seu aspecte formal, sinó també d’assolir, fins on sigui possible, un grau elevat d’autenticitat material”. No es tracta, en fi, d’aixecar un campanar “de geometria i aspecte similar a l’original, sinó de restituir-ne la forma i la materialitat pristina amb el màxim grau d’autenticitat”.
 
Per aconseguir-ho, compten d’una banda amb les pedres del campanar que Patrimoni ha inventariat i numerat. De moment, ha determinat la posició original que ocupaven a la torre exactament 443 pedres, aproximadament la meitat de les que en conformen el parament exterior. El dubte és si n’hi haurà prou amb aquest 50% per poder seguir veient el mateix campanar de Sant Vicenç, i no un de nou. Els arquitectes asseguren que sí, i en bona part gràcies a tecnologies relativament recents com ara la fotogrametria i la restitució digital, que permetran construir dos models en 3D de Sant Vicenç, un abans i un altre després de caure, i salvar la inexistència d’un aixecament mètric precís. I això serà possible per l’abundant documentació fotogràfica que se’n conserva. Amb un matís: per a la part exterior del campanar, la pell, la més visible, que es va fotografiar de forma prolixa, el nivell d’“integritat” i d’“autenticitat” material de les reintegracions serà “molt elevat”, és a dir, que les pedres es posaran exactament al mateix lloc que anaven i el morter tindrà exactament el mateix gruix que tenia. En canvi, existeix poca o cap documentació sobre els fragments de mur que estaven recoberts de morter de calç i tots els paraments interiors. En tots aquests casos la “reintegració” serà només parcial, adverteixen.
 
Per resumir, i per il·lustrar-ho gràficament: la reconstrucció del campanar no tindrà metodològicament res a veure amb la que es va practicar al conjunt de l’església als 80, que s’acostaria perillosament a un fals històric, i molt menys a la intervenció brutalista que es va practicar a mitjans d’aquell decenni a la Torre dels Moros. I tot, insisteixen, gràcies a les noves tecnologies de processament d’imatges, que fan “factible i senzill elaborar un model 3D precís a través de fotografies d’arxiu”. Fa tan sols cinc anys, conclouen, la inexistència d’una planimetria detallada hauria sigut una dificultat “pràcticament insalvable” per a una “reedificació” fidedigna. Ho comprovarem aviat.
Andorra
Sant Vicenç d'Enclar
campanar
Letellier
reconstrucció
fals històric
Llovera
Ginjamuem
altura
Unesco

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte