Diari digital d'Andorra Bondia
Les pedres del campanar de Sant Vicenç, protegides amb una lona, al febrer, dos mesos després que s’ensorrés.
Les pedres del campanar de Sant Vicenç, protegides amb una lona, al febrer, dos mesos després que s’ensorrés.

Sant Vicenç d'Enclar: un concurs molt internacional


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Quatre dels cinc equips que participen al concurs per reconstruir el campanar de Sant Vicenç d’Enclar estan liderats per professionals foranis. El veredicte sona per al gener, i els terminis de redacció dels projectes oscil·len entre les dotze i les 28 setmanes; l’execució s’allargarà entre tres i sis mesos.

Sabíem que eren finalment cinc els projectes que s’havien presentat al concurs internacional per a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar que el Govern va convocar a principis de setembre. El que desconeixíem fins que va sortir publicat divendres a l’últim número del butlletí del Col·legi d’Arquitectes (COAA) és que quatre dels cinc projectes estan liderats, “representats”, segons la terminologia del gremi, per professionals forans. L’arquitecte Enric Dilmé és l’únic nacional que hi concorre amb aquesta condició de representant. Hi ha arquitectes del país en altres equips, Lluís Ginjaume i Gerard Veciana al que lidera el tolosà Axel Letllier, i Esther Pascal en el del barceloní Antoni Vilanova, però si ens hem d’atendre al llistat de professionals en exercici vigent al COAA, ni el de la catalana Margarita Costa ni el que presenta l’estudi solsonès Feu & Godoy n’inclouen cap entre els components, dada que revela un interès, en fi, més aviat justet per a una aventura patrimonial sense gaires parangons entre nosaltres, però que probablement s’explica per l’especificitat de l’encàrrec: no cada dia t’encarreguen reconstruir un campanar amb dotze segles de vida a les espatlles que a més s’ha ensorrat per causes que no han quedat del tots clares.

El sobre B del concurs que es va obrir divendres conté altres detalls d’interès: d’entrada, els terminis que cada equip preveu per elaborar el projecte, i que inclouen tant la redacció de l’estudi preliminar com del projecte d’execució i el pla de protecció i conservació de l’obra. Uns terminis que sorprenen per l’heterogeneïtat, perquè oscil·len entre les dotze setmanes de la més ràpida, la que presenta l’equip d’Antoni Vilanova, i les 28 d’Enric Dilmé, que s’ho prendria com veuen amb molta més calma... o molta més paciència. El cas, segons fonts consultades, és que els estudis preliminars inclouen proves de materials en laboratori (com reacciona per exemple el morter en condicions extremes de calor i sobretot de fred) que requereixen un temps prudencial. Entremig, Axel Letellier demana 14 setmanes de marge per elaborar el projecte sencer, Margarita Costa, quinze, i no consta en el cas de Feu & Godoy.

Pel que fa al pressupost dels projectes, també aquí hi ha sensibles diferències entre el més econòmic, que és el de Feu & Gpdoy (26.000 euros) i el més onerós, que és el d’Axel Letellier (40.000). El sobre B també inclou la proposta d’honoraris per a la direcció d’obres, que es calcula sobre l’execució final i que oscil·la entre el 8% d’Antoin Vilanova i Enric Dilmé i els 16,5% de Feu Godoy, mentre que Axel Letellier proposa un 10% i Margarita Costa clava una xifra: 10.542 euros.

Tot això, com s’ha dit, és el que costarà la redacció del projecte de reconstrucció. Una altra cosa serà l’execució de les obres, que es podria enfilar, segons les fons consultades, entre els 300.000 i els 400.000 euros. Els detalls els coneixerem probablement al gener, que és quan, segons les últimes notícies, es reunirà l’equip de valoració, integrat per Xavier Llovera, Berna Garrallà, Olivier Poisson, José Luis González Moreno-Navarro, Joan Reguant, Joan Bellera i Abel Fortó, i que elevarà la decisió al ministeri. El sentit comú diu que la intervenció hauria d’arrencar a la primavera, i segons els tècnics consultats es podria allargar entre tres i sis mesos.

 

Concurs
molt
Internacional
un

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte