Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Santa Coloma, arqueologia, excavació, informe, prospecció, sondeig, mapping
Andorra, Santa Coloma, arqueologia, excavació, informe, prospecció, sondeig, mapping

Santa Coloma: un informe que no és un projecte


Escrit per: 
A. Luengo / Les rases es van obrir a principis d’agost al cementiri antic de Santa Coloma; hi han aparegut quatre enterraments (Foto: Jonathan Gil).

El ministeri esgrimeix un document que avala la intervenció i els arqueòlegs en critiquen el procediment.

Cinc dies després que Velles Cases fes saltar l’alarma per les rases que havien aparegut al cementiri vell de Santa Coloma, el ministeri va dir-hi ahir per fi la seva. Però lluny d’aclarir la intervenció que hi està duent a terme per adequar l’església al mapping dels frescos romànics que hi instal·larà a la tardor, els arqueòlegs consultats per aquest diari i que son darrere la denúncia de Velles Cases consideren que la resposta de Cultura no fa sinó confirmar les sospites inicials: l’excavació es va fer sense que existís un projecte previ, tal com és reglamentari en un espai de presumpció arqueològic com ho és l’església de Santa Coloma.

El ministeri diu que sí, que coomptaven amb un “informe previ relatiu al seguit d’intervencions que cal dur-hi a terme”. Però un informe, argumenten els tècnics, “no és en cap cas un projecte, on s’estableix què es farà en el cas molt probable que apareguin restes arqueològiques, com s’exhumaran, conservaran i estudiarant”. No només això: segons el ministeri, la intervenció va consistir en una “primera prospecció de la zona on caldrà passar el cablejat”. I també aquí es van dur les mans al cap: una prospecció, en termes arqueològics, és una exploració superficial; un sondeig ja implica foradar el jaciment. Però és que el que es va fer a Santa Coloma no és ni una cosa ni l’altra, sinó una excavació amb tots els ets i uts i que per tant –insisteixen– requeria del reglamentari projecte.

En tot aquest afer, argumenten, s’ha procedit exactament al revés de com és habitual en casos similars: segons el ministeri, els arqueòlegs del departament van elaborar un “informe d’intervenció” amb els resultats, cal suposar, de la “prospecció”, i la intervenció s’ha aturat fins que Playmodes –l’empresa catalana encarregada del mapping–, Andorra Telecom i Feda entreguin els respectius projectes per “enllestir el cablejat”. No haurien d’haver procedit a la inversa, sabent primer per on calia passar el cablejat abans de posar-se a foradar un espai de presumpció arqueològica, es demanen raonablement? Perquè, com era previsible, allà sota hi van aparèixer restes. No de tres, sinó de quatre individus. I en poden sortir més. Contra el que creia l’arxipreste de la Valls, mossèn Ramon Sàrries, les restes no es van exhumar i traslladar al cementiri nou, sinó que s’han deixat provisionalment in situ, i la intenció del ministeri és externalitzar-ne l’excavació –de nou, al revés del que ha sigut la pràctica habitual els últims anys, en què eren els mateixos tècnics de Patrimoni els que se n’encarregaven en casos similars.

Tot plegat, en fi, es pot allargar encara tres o quatre setmanes, així que ens haurem d’acostumar a conviure durant aquest temps amb les rases obertes –i ara, provisionalment tapades– a Santa Coloma. D’altra banda, l’obertura de les rases és probablement la més aparatosa –i alarmant– de les intervencions previstes per al mapping, però no l’única. També ha calgut o caldrà –diu el ministeri– modificar la il·luminació del temple, canviar el mobiliari de darrere l’altar, “adequar” la base del campanar, tapiar les obertures de l’absis perquè coincideixin amb les de les pintures murals –les finestres actuals son posteriors a l’arrencament dels frescos– i arrebossar els murs interiors de l’absis per facilitar-hi la projecció.

De tot això, assegura, el Consell Assessor del Patrimoni en va ser informat “oportunament”. Les preguntes que quedes en l’aire son: constaven les rases al projecte del mapping que va veure el Consell? Per concretar: sabia el Consell que s’hi obriria un forat, al cementiri de Santa Coloma? No és només una qüestió de tràmit, sinó de rigor científic i de coherència: l’administració és la primera obligada a complir els requisits que ella mateixa ha establert per autoritzar una excavació –no una prospecció ni un sondeig– en un espai de presumpció arqueològica.

Andorra
santa coloma
arqueologia
excavació
informe
prospecció
sondeig
mapping

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte