Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Sax Fest, Vincent David, Efrem Roca, Bornkamp, Baritone Institute
Andorra, Sax Fest, Vincent David, Efrem Roca, Bornkamp, Baritone Institute

Sax Fest 5.0: una guia essencial


Escrit per: 
Redacció

Doncs ja el tenim aquí. O gairebé: el 5è Sax Fest, que tindrà lloc del 14 al 22 d’abril, va presentar ahir el cartell definitiu amb una desena de concerts i el programa complementari de tallers i classes magistrals, amb els noms estel·lars d’Arno Bornkamp i Vincent David, les dues figures universals del saxo contemporani, i naturalment la secció competitiva, amb el concurs solista, el Walking Street i atenció, perquè és la novetat del curs, Joves solistes.

Joves Solistes

Diu el director artístic del Sax Fest, Efrem Roca, que tenia clavada una espina: que els seus alumnes de l’Institut de Música no poguessin participar en un certamen de vocació internacional i nivell professional. Després de donar-hi moltes voltes, la solució ha sigut el concurs de Joves solistes, que s’estrena amb una vintena de participants en les tres categories que s’han convocat: fins als 12, fins als 15 i fins als 18 anys. Les dues primeres tindran lloc el 22 d’abril a l’Institut de Música (9.30 i 11.15 hores), i la tercera, el 21 (17 hores).

Walking Street Music

Va ser la campanada de l’última edició, una mena de batalla campal de xarangues –“Però xarangues d’altíssim nivell”, adverteix Roca, res de quatre esforçats rústics que es limiten a bufar trompetes i apallissar tambors i panderetes– que van entabanar el personal i que porten el festival al carrer. Ells obriran el foc; serà el 15 d’abril a Meritxell, amb Artistas del Gremio, “la millor xaranga espanyola del moment” (12.30 hores). Immediatament després, les tres bandes en lliça –101 Brass Band, Los Mataos i Xalecos Street Band– es presenten a la Rotonda, i a la tarda, finalíssima, primer itinerant per Meritxell (16 hores) i després diguem que estàtica a Guillemó (19 hores).

Concurs solista

El sentit últim del Sax Fest és el concurs absolut; aquesta edició hi participen una trentena d’intèrprets procedents de dotze països, amb especial presència d’espanyols, japonesos i francesos. La primera fase serà el 17 d’abril al Centre de Congressos (15 hores); els supervivents hi tornaran en la semifinal del 20 d’abril (9.30 hores), i la gran final, amb acompanyament orquestral, el 22 (16 hores). Atenció al jurat, integrat per primeríssimes figures del saxo: Àlex Sansó, Arno Bornkamp, Vincent David, Na­cho Gascón, Christophe Grèzes i Naomi Sullivan.

Concerts

Un altre dels ganxos del Sax Fest. Aquesta edició se n’ha programat vuit, sense comptar les xarangues. I (quasi) tots al Centre de Congressos: Jan Menu, Niels Bijl, Jay Byrnes, Damien Royannais i Joan Martí-Frasquiet (17 d’abril, 19 hores), i Arno Bornkamp (20.30 hores); Vincent David (18 d’abril, 20.30 hores); Anima Duo (19 d’abril, 18 hores) i Jan Menu Quartet (9 d’abril, 20.30 hores); Juan Pedro Luna, el guanyador del 2016 (20 d’abril, 19 hores); Triple Entente (21 d’abril, 21 hores, al Comunal) i Quatuor Yendo & Baptiste Herbin (22 d’abril, 21 hores). Els més petits també tindran la seva dosi de saxo amb l’espectacle El gat amb notes, el 22 d’abril a la plaça Guillemó (11 hores).

Baritone Institute

L’altra novetat d’aquesta edició: es tracta d’un congrés de saxo baríton biennal i de vocació itinerant –el 2015 va tenir lloc al Sax Open d’Estrasburg– i per tant d’una ocasió única, amb Bijl i Menu al capdavant de l’invent i un programa paral·lel de tallers, classes magistrals, assajos, xerrades i concerts, entre el 17 i el 20 d’abril a La Llacuna (15.30 hores). Completen el claustre Royannais, Martí-Frasquiet i Byrnes.

Classes magistrals

El 19 i el 21 d’abril a La Llacuna (15.30, i 11 i 12.15 hores), amb els membres del jurat com a professors, amb l’afegit de Mariano García i Christophe Bois. S’han venut les 70 hores de classes magistrals que s’oferien.

Pressupost

Descomptada l’aportació en espècie –logística, equipaments–, 70.000 euros, que aporten els patrocinadors, amb lloc destacat per al Comú i Cultura (entre tots dos, 30.000 euros).

Andorra
sax fest
Vincent David
Efrem Roca
Bornkamp
Baritone Institute
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic