Diari digital d'Andorra Bondia

‘Scalada’ de Cirque du Soleil evocarà l’oferta de muntanya durant tot l’any


Escrit per: 
E. J. M.

Andorra es pot viure intensament durant les quatre estacions de l’any. Aquest concepte és el que evocarà Scalada, l’espectacle que Cirque du Soleil ha concebut expressament per a Andorra.

Les representacions ja tenen data: seran deu funcions entre el 13 de juliol i el 3 d’agost. La majoria de les entrades seran gratuïtes, però en cada funció se’n reservarà una part de pagament per als qui vulguin veure Scalada asseguts a les graderies.
El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, han concretat aquest dilluns els detalls del gran xou de circ. Les dates s’han triat segons els dies de més afluència de vehicles al país. Els dies escollits són el dissabte 13 de juliol, els dimarts 16, 23 i 30 de juliol, i els caps de setmana 19-20 i 26-27 de juliol, i 2-3 d’agost. Si per inclemències del temps se suspenen fins a tres actuacions, es podran representar altres dies durant les tres setmanes previstes.
Totes les funcions seran a les deu de la nit i duraran una hora. L’objectiu és que el turisme es desplaci per veure Scalada i pernocti. Per això, en la campanya de promoció s’incidirà en agències de viatges i operadors turístics, en el mercat estranger, i en les campanyes de maig i estiu.
L’aforament per a cada espectacle és de 5.000 persones, de les quals 3.500 restaran de peu dret i no pagaran res. Les altres 1.500 places seran per a seients i el preu màxim serà de 15 euros. L’entrada gratuïta s’haurà d’obtenir prèviament, mitjançant el lloc web que s’obrirà, per controlar l’ocupació de l’espai i per seguretat.
El contracte amb Cirque du Soleil ha estat de 2,2 milions d’euros. A aquesta xifra s’hi han de sumar els 400.000 euros per al transport i l’allotjament de la trentena d’artistes que participaran en Scalada i de tot el personal logístic de la companyia circense, seguretat, neteja, tanques... En total, la despesa serà de 2,6 milions d’euros. Si es venen totes les places de seient a 15 euros, es podrien recuperar fins a 225.000 euros.
Scalada s’ubicarà a l’aparcament del parc Central, del qual ocuparà gairebé la totalitat. Aquest dijous, Turisme i el Comú d’Andorra la Vella firmaran el conveni de cessió de l’espai. La infraestructura de l’espectacle es començarà a muntar el 22 de juny i s’anirà ocupant el pàrquing progressivament.

Entrevista amb Bastien Alexandre, director artístic de ‘Scalada’

“L’espectacle serà una història d’amor entre Andorra i els seus visitants”

¿És habitual que al Cirque du Soleil els demanin un espectacle exclusiu per a un país amb finalitat turística?
Jo he participat en festivals a l’exterior, fora del Canadà, però definir un espectacle exclusiu i per a una campanya turística, no. El més interessant, i allò que ens dóna molta responsabilitat, és que som conscients de la importància que suposa per al Govern d’An­dorra muntar un espectacle d’aquesta envergadura aquí. Per a nosaltres és una responsabilitat i un honor poder participar en un esforç així. I si la gent ve en part per veure el Cirque du Soleil, millor!

Scalada és un espectacle que evoca les quatre estacions, les muntanyes, el país... ¿Ens pot donar algun detall més?
No gaire, no! No anirem molt lluny del que fem habitualment. Hi haurà acrobàcies i molt de dinamisme. Serà una història d’amor entre Andorra i els seus visitants. Ho farem a través de les quatre estacions, una mica com la campanya publicitària que va fer Andorra basada en les estacions. Però guardem les sorpreses!

¿I com s’ha inspirat per dissenyar l’espectacle? Perquè és la primera vegada que visita Andorra.
Sí, però he fet molta recerca. M’he inspirat en l’esperit d’aquí, el lloc, que és magnífic, molt endreçat, m’ha sorprès! Hi ha una part del nostre espectacle que ha estat escrita per al lloc, només per la bellesa, l’art que s’hi respira, per la gent, per l’indret geogràfic... Molta inspiració també ve de la història del país, de les carreteres per venir fins aquí...

El càsting de la trentena d’artistes que participen en Scalada està quasi tancat, i els ha buscat arreu del món. ¿Algun artista andorrà?
No, per ara no en tenim cap d’Andorra, però el càsting encara no s’ha acabat. Podríem trobar grups locals que ens ajudessin al nostre espectacle. I penso que tot l’equip que ens ajudi a muntar el xou, tant el personal tècnic com el càtering, ha de ser local.

¿I tant d’esforç per fer un espectacle que es veurà només deu vegades?
Si hem fet esforços similars per a espectacles d’una sola funció! N’hi ha d’efímers, i per a nosaltres el fet de fer un espectacle exclusiu li dóna més força. Estem molt contents de fer-lo més d’una vegada perquè moltes vegades només tenim una oportunitat. Els artistes també estan contents.

¿Els artistes estan contents de venir a actuar a Andorra?
Sí, sí, és clar, no és molt difícil! Si algú deia que ja tenia compromisos al juliol, quan sabia que era a Andorra de seguida deia que sí. Tenen ganes de venir perquè és un lloc particular, magnífic.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic