Diari digital d'Andorra Bondia
 Els centres educatius hauran de satisfer una tarifa o cànon pels drets d’autor: Educació ha de decidir quina i quan.
Els centres educatius hauran de satisfer una tarifa o cànon pels drets d’autor: Educació ha de decidir quina i quan.

Sdadv: ni 1,03 euros ni al setembre


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

Educació abonarà drets d’autor però la tarifa “no està validada” i s’aplicarà com a molt aviat el 2019, diu el ministre Jover.

Tempesta en una tassa de te: resulta que ni la tarifa que abonaran en concepte de drets d’autor els centres educatius serà d’1,03 euros per alumne, ni aquesta quantitat es començarà a aplicar al setembre que ve, amb l’inici del nou curs acadèmic. Així ho va assegurar ahir el ministre d’Educació, Èric Jover, que d’una banda va avançar el compromís “ferm” amb la gestió dels drets d’autor i de l’altra va ser taxatiu: “Des del Govern hem de ser responsables i per tant abonarem els drets d’autor que correspongui, però no està tancada ni la quantitat, ni la fórmula, ni el calendari, ni tampoc com tot plegat repercutirà en els centres educatius”.

Jover va admetre que la tarifa d’1,03 euros per alumne es va posar sobre la taula en les reunions que les últimes setmanes han mantingut el ministeri i la Societat de Gestió de Drets d’Autor (Sdadv), “però en cap cas no estava ni validada ni confirmada”. De fet, va insinuar que donar per vàlida una xifra que no estava tancada “ni de lluny” havia estat una badada de la Sdadv: “La intenció és arribar a un principi d’acord i a partir d’aquí treballar en contacte amb els altres sistemes educatius per mirar de trobar la millor fórmula”. El mateix val per al calendari: “No l’hem acabat de definir però no serà en cap cas al setembre. Ens sembla massa prematur. Ara que estem preparant els pressupostos pot ser un bon moment per preveure una partida, però els detalls no els acabarem de lligar fins a la tardor, de manera que la tarifa no es començarà a aplicar fins al 2019 com a molt aviat”.

Això, és clar, si finalment es tracta d’una tarifa, aquest 1,03 euros per alumne i curs que va transcendir la setmana passada de forma segons sembla precipitada i que va concitar la crítica unànime de tots els grups polítics –excepte el demòcrata, l’únic que no ho va donar per fet i que va avançar els arguments desgranats ahir per Jover: “Hi ha països que gestionen els drets d’autor de forma preventiva, amb un cànon que grava els aparells tecnològics a través dels quals es poden generar drets d’autor; d’altres apliquen tarifes directes com la que proposa la Sdadv. Nosaltres encara no ho hem decidit”.

L’altre serrell pendent –en un afer on, de fet, i si hem de creure el ministre, tot són serrells pendents– és com abonaran la tarifa (o el cànon) els centres educatius: serà responsabilitat individual de cadascun d’ells, la gestió dels drets d’autor que generi l’activitat ordinària? Se’n farà una gestió centralitzada a través del ministeri, i que inclogui les escoles dels tres sistemes educatius?

Totes aquestes alternatives, adverteix, són ara mateix objecte de discussió. Tot plegat podria quedar una mica més clar al setembre, quan està prevista una reunió a la qual han estat convidats els centres educatius. Una reunió estrictament informativa i convocada per la Sdadv, insisteix Jover.

Vaja, que els papers estan més que mullats i que algú se’n va anar de la llengua molt abans d’hora, sempre segons la versió de Jover. Que quedi també clar, però, que la voluntat del departament és “participar en la gestió dels drets d’autor”, que “l’ambient fins ara ha sigut positiu i constructiu” i que la intenció és trobar “elements que ens permetin sentir a gust”. Conclusió: “En el moment que tinguem tancada la quantitat parlarem amb els altres sistemes eductius. No abans”. Doncs es veu que encara era abans.

Andorra
SDADV
drets d'autor
1
03 euros
jover
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic