Diari digital d'Andorra Bondia
Oriol Guillem, Josep Sobrevals i Sílvia Forns, els tres germans d’‘Aniversari’, i d’esquenes, Pere Tomàs, el patriarca de la família.
Oriol Guillem, Josep Sobrevals i Sílvia Forns, els tres germans d’‘Aniversari’, i d’esquenes, Pere Tomàs, el patriarca de la família.
Miriam Tortosa i Isidre Montserrat, el matrimoni de ficció que protagonitza ‘Coitus’.
Miriam Tortosa i Isidre Montserrat, el matrimoni de ficció que protagonitza ‘Coitus’.

Teatre AND a la conquesta de BCN


Escrit per: 
A. Luengo / Fotos: Juli Barrero / A. F.

Coincideixen a la cartellera catalana ‘Aniversari’, produïda per l'ENA i L’Animal, i ‘Coitus’, amb llibret d’Agustí Franch.

Feia anys, per no dir segles, que no es produïa la rara conjunció astral a què hem assistit –de fet, estem assistint– les últimes setmanes, amb dues produccions amb ADN andosí a la cartellera barcelonina. A la vegada! I no un cap de setmana testimonial, per cobrir l’expedient i poder dir que, oh, hem estrenat a Barcelona, no, sinó una temporada amb tots els ets i uts: Aniversari, dirigida per Juanma Casero i produïda per L’Animal, es va estrenar al Versus Glòries el 23 de maig i s’hi quedarà fins al 9 de juny. Coitus, amb llibret d’Agustí Franch, va arrencar el 9 de maig a la sala Rubianes del Club Capitol, i encara li queda corda per estona: com a mínim, fins a finals de juliol, i diu Franch que amb serioses possibilitats que les funcions es reprenguin al setembre.

El cas és que si ja és notícia que un muntatge nostrat –o amb regust local– ensenyi la poteta al circuit barceloní, que n’hi coincideixin dos a la vegada és una circumstància absolutament insòlita, per no dir inèdita, i que probablement té a veure tant amb la maduresa de l’escena local com amb el singular dinamisme de les persones que estan al darrere dels dos muntatges.

Pel que fa a Aniversari, convé recordar que es va estrenar la tardor del 2017 dintre de la temporada de l’ENA. Es tracta per tant d’un muntatge de llarg recorregut, que parteix d’un text del mateix director –el primer que puja a l’escenari, per cert– i en què es va implicar decisivament L’Animal i, per tant, Irina Robles. No és la primera vegada que travessa la frontera Runer enllà –l’estiu passat va participar al Certamen Nacional de Artes Escénicas de Madrid, i a la tardor, a la Mostra de teatre de Barcelona– però sí que és la primera que ho fa amb vocació diguem-ne comercial.

I com els ha anat? “De moment, mitja entrada, però hem passat el pitjor, que són les dues primeres setmanes. Pensa que a Barcelona pot semblar una cosa molt exòtica, això que hi estreni una companyia andorrana, però som uns absoluts desconeguts. I per això té especial mèrit l’aposta que va fer la direcció del Versus, que ens ha programat quatre setmanes. Han començat a sortir les primeres crítiques –al Núvol, a Atrápalo i als blogs especialitzats– i som optimistes de cara a l’última setmana en cartell”, diu Casero.

L’entrada potser no és espectacular, admet, però convé també relativitzar les xifres: amb el bon temps les sales es buiden d’espectadors, i les petites –i el Versus ho és– ho pateixen doblement. En qualsevol cas, insisteix, “sembla que ha agradat aquesta combinació d’un text molt contemporani, que explora els secrets que s’oculten rere l’aparent harmonia d’una família normal, i una posada en escena clàssica, senzilla, lluny del llenguatge més contemporani, modernet, habitual en el circuit alternatiu”.

Casero en destaca també el treball actoral –“Aniversari és un caramelet per als intèrprets, que s’hi poden lluir i de fet s’hi llueixen, només cal veure el paperàs que fan tant Oriol Guillem com Pere Tomàs”, i augura que quan el 9 de juny s’abaixi per última vegada el teló del Versus, haurà acabat el periple d’Aniversari: “Després de dos anys, que és molt més del que podíem esperar, no hi cabia millor comiat que aquest”.

El que amb Aniversari, en fi, són matisos i una legítima voluntat de veure el vas mig ple, en Coitus és tot obert optimisme. Franch s’hi va embarcar a través del director, Óscar Conterras, decidit a esprémer la mamella de l’èxit d’Orgasmos. Coitus és una comèdia de vocació decididament comercial que fins al divendres passat ja havien vist 2.065 espectadors. Es tractava d’explotar el filó –la rutina matrimonial, sexe inclòs, una vegada ha passat l’entusiasme inicial, que com sap qualsevol lector de Beigbeder té data de caducitat: tres anys, exactament– i sembla que l’han tornat a encertar: “El públic riu i surt satisfet de la sala. Sempre hi ha algun purista que diu que són una col·lecció de tòpics. I no li falta raó: juguem amb els tòpics, però amb respecte, sense caure en la grolleria, ni en l’humor ranci, ni en el masclisme. Es tracta de dosificar els tòpics i aconseguir que funcionin. I funcionen. I no fem trampes ni donem gat per llebre: és una obra comercial”.

Doncs encara hi són a temps per matar dos pardals d’un tret: Aniversari, al Versus fins al 9 de maig; Coitus, al Club Capitol fins al 31 de juliol.

Andorra
teatre
Barcelona
Versus
Club Capitol
Coitus
aniversari
Juanma Casero
Agustí Franch
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic