Diari digital d'Andorra Bondia
Visitants de l'exposició sobre pedra seca.
Visitants de l'exposició sobre pedra seca.

‘Tota pedra fa paret’ reivindica la pedra seca, a l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu


Escrit per: 
Agències / Foto: ACN

El 28 de novembre del 2018 la Unesco va incloure L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura va ser presentada per nou estats del centre i el sud d’Europa, entre els quals hi havia Espanya. Ara, ha arribat a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu l’exposició Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya, que fa un repàs a les construccions de pedra seca i reivindica aquesta arquitectura i l’ofici que la treballa. Entre els exemples destacats hi ha la Barraca de Manilles (Alt Camp), el Mas Llauradó (Segrià), la Barraca de l’Ametller (Montsià), la Llobatera de Lladorre (Pallars Sobirà), el Marge de Bessó (Garrigues) o la Casa de les Tines (Bages).
Jordi Abella, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, recorda que malauradament moltes d’aquestes construccions s’han abandonat i s’ha perdut una imatge del paisatge més humanitzat, on es dissenyava en funció de les necessitats. 
A l’Alt Pirineu i Aran, a part de les cabanes per aixoplugar pagesos i animals, presents a gairebé tot el país, en aquest territori són característics els aixoplucs per als pastors, així com les cabanes associades a les bordes. L’orografia de la zona així com les característiques econòmiques de l’Alt Pirineu, força orientat a la ramaderia, fa que abundin tipologies poc freqüents en altres indrets o que són exclusives de la zona, com pletes, corrals, munyidores.

pedra
seca
Ecomuseu
Àneu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte