Diari digital d'Andorra Bondia
La novel·lista alturgellenca, en un viatge a Berlín el 2021.
La novel·lista alturgellenca, en un viatge a Berlín el 2021.

Un altre poli a la comissaria (de paper)


Escrit per: 
A. L.

L'escriptora alturgellenca s'endú el premi Carlemany amb 'A les estrelles de Lilith', novel·la policíaca ambientada a Andorra.

Imagini el lector que es diu Maria i que té 15 anys. Que du una vida raonablement feliç a la Barcelona d’ara mateix, que és filla de mare soltera i que un dia aquesta mare soltera, que es diu Maika, coneix per Tinder un home prou atractiu com per fer un pensament, agafar els trapaus i iniciar una nova vida. Amb la nena que ja no és tan nena, és clar. Imagini també el lector que l’home-prou-atractiu-que-la-Maika-ha-conegut-per-Tinder és un agent de policia andorrà –coses i casos més estranys s’han donat– i per convèncer les reticències lògiques de mare i sobretot filla a mudar-se en aquesta terra incògnita que som nosaltres per a urbanites en general i barcelonautes en particular, no se li acut millor argument que vendre Andorra com el país més segur d’aquest racó de la galàxia. Sembla raonable, perquè és veritat, i elles piquen, és clar. O millor dit, pica la Maika, i la Maria no té altre remei que seguir-la. El problema és que tot just aterrades, notícia bomba: a la torre del Carroi ha paregut un home crucificat (i mort, és clar) i naturalment el nostre policia serà l’encarregat d’investigar aquest cas i els que vindran, perquè hi haurà un segon cadàver, una dona morta amb una coreografia també ben escabrosa. 

Aquest és el punt de partida de A les estrelles de Lilith, amb què l’alturgellenca Laura Casanovas (la Seu, 1973) es va endur ahir la 12a edició del premi Carlemany per al foment de la lectura, aquest eufemisme per no dir-li pel seu nom, que és novel·la juvenil. És la segona que publica Casanovas, que va debutar el 2015 amb Un estiu a la fi del món. Totes dues són novel·les juvenils, ella no té cap mania, i totes dues tenen com a protagonista una noia de 15 anys (la Berta a Un estiu..., la Maria a A les estrelles...) que es veu desplaçada del seu hàbitat natural i projectada en un món per ella nou. La diferència és el toc negre, tirant a gore, que respira A les estrelles... S’hi alternen les dues trames, d’una banda l’adaptació de la Maria en aquesta Andorra que per a ella era fins ara sinònim d’esquí i youtubers, i de l’altra la investigació dels crims.

La publicarà al maig Columna i veurem llavors si A les estrelles de Lilith tira més cap a la novel·la policial estil Lacueva, o a la negra estil Villaró. Casanovas es declara en qualsevol cas voraç consumidora de la novel·la de gènere, tant nòrdica (Henning Mankell, Jo Nesbo) com francesa (Bernard Minier) i espanyola (Lorenzo Silva). I no oculta l’admiració per la trilogia negra de Villaró, fins al punt que li ret un sensacional homenatge en forma de cameo: el que Andreu Boix, el prota de La bíblia andorrana, fa convertit en tot un senyor comissari. En aquest punt convé fer balanç del nostre cos de policia literari, que comença a estar superpoblat: a Boix i a Cerni Llop, el prota de Lacueva, cal afegir-hi l’Àlex Samsó d’Albert Salvadó, a qui cal reconèixer el mèrit del pioner, i encara més enrere, el comissari Ramentol de Mort, qui t’ha mort?, la novel·la inèdita de Morell.

El poli nou que se les haurà amb la primera crucifixió (coneguda) en terra andosina és Pere Batlló, ara ja ho saben. I caldria potser començar a replantejar si amb la quantitat de crims que els nostres novel·listes han de resoldre sobre el paper, Andorra continua sent el país més segur de l’univers.

Insisteix Casanovas que ella escriu novel·la juvenil amb tots els ets i uts: “Escric a raig, tal com parlo i tal com soc, amb els mateixos girs i tics. Intento que sigui un llenguatge fresc i planer, molt directe. Potser hi té a veure els anys que vaig treballar com a lexicògrafa: vaig acabar tan tipa de diccionaris que els evito.” Aquesta diguem-ne tècnica encaixa amb un tipus de ficció destinada al lector d’entre 14 i 17 anys, diu: “És important, em sembla a mi, dirigir-se al jove amb un llenguatge natural i fer-ho a més sense moralines. A les estrelles de Lilith toco de passada el problema del bullying, que és molt seriós, però sense pretensions d’alliçonar ningú”. En canvi, no es veu escrivint novel·la adulta, tot i que ha tastat el relat, especialment el de terror, i és precisament de la idea per a un relat de gènere que començava amb una crucifixió d’on va sortir la novel·la.

Casanovas es va endur el 2019 i a quatre mans amb Robert Basart l’accèssit al Principat d’Andorra d’investigació històrica de la Nit Literària amb La meva obra és Andorra, biografia literària d’Antoni Morell, i exerceix com a professora als centres de català per a adults de Canillo i Encamp, on majoritàriament transcorre A les estrelles de Lilith: Maria, per exemple, estudia a l’andorrana de segona ensenyança de la parròquia. I potser no és casualitat que l’hagi premiat un jurat integrat per alumnes d’entre 14 i 16 anys dels tres sistemes educatius. El Carlemany està dotat amb una bossa de 8.500 euros, i succeeix en el palmarès Laura Gonzalvo, que el va guanyar l’any passat amb La llista de les coses impossibles.

premi Carlemany
A les estrelles de Lilith
Laura Casanovas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte