Diari digital d'Andorra Bondia

Un estudi sobre peces del segle XVI al XVIII destaca el valor artístic de l’època


Escrit per: 
A. B.

Tres professors del grup de recerca d’art modern de la Universitat de Girona, Joan Bosch, Joaquim Garriga i Francesc Miralpeix, van oferir dijous a la Biblioteca Nacional la conferència titulada El retrobament amb el patrimoni artístic andorrà dels segles XVI al XVIII.

 La ponència va servir per explicar l’estudi de camp que aquests experts han realitzat al llarg de 18 mesos d’un total de 62 retaules d’art gòtic i barroc estudiats in situ, església per església.
Segons els experts, aquest estudi ha servit, entre altres aspectes, per destacar el valor del patrimoni que ha demostrat que “aquesta època era molt intensa i activa equiparable a altres períodes artístics”. A banda l’estudi ha permès poder obrir noves vies d’investigació sobre l’autoria d’algunes peces i estudiar l’obra tant dels autors coneguts com dels desconeguts, per ubicar-ho a la història cultural i artística del país. Una altra de les conclusions que es van posar de manifest ahir és que durant aquells segles hi havia un gran moviment d’artistes en el territori del bisbat.
A partir de l’anàlisi de les peces, els professors van dir també que han tingut la sort de poder comparar aquestes peces amb altres de similars d’esglésies de territoris propers i relacionar així conceptes i fins i tot autors.
Els tres professors van ser els mateixos que el mes de maig van trobar l’autoria de moltes de les peces que alberguen les esglésies andorranes i que van ser creades durant l’època moderna. Així, els retaules renaixentistes i barrocs del Principat han estat catalogats, des del més antic, el de Sant Cristòfol d’Anyós, fins al retaule major de Santa Coloma. Gràcies al seu estudi es va saber que Guiot Borgonyó i Miquel Ramells són els autors de les obres que fins ara s’amagaven sota la denominació de Mestre de Canillo, com ara els retaules de Sant Joan de Caselles i Sant Miquel de Prats. Els experts també van descobrir que les pintures del mestre d’Ansalonga, com ara el retaule de Sant Martí a Sant Cerni de Canillo, van ser fetes per Jeroni Heredia.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic