Diari digital d'Andorra Bondia
Flinch, amb l’uniforme reglamentari de Can Manel, l’olla i el cullerot, enfilat ahir al capó i a la cabina del Fargo.
Flinch, amb l’uniforme reglamentari de Can Manel, l’olla i el cullerot, enfilat ahir al capó i a la cabina del Fargo.
Flinch, amb l’uniforme reglamentari de Can Manel, l’olla i el cullerot, enfilat ahir al capó i a la cabina del Fargo.
Flinch, amb l’uniforme reglamentari de Can Manel, l’olla i el cullerot, enfilat ahir al capó i a la cabina del Fargo.
Benet i Flinch preparen amb el càmera de la productora Carrota l’espot amb què promouran a les xarxes el ‘fargomenú’.
Benet i Flinch preparen amb el càmera de la productora Carrota l’espot amb què promouran a les xarxes el ‘fargomenú’.

Un Fargo per cruspir-se’lEscrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

El xef Carles Flinch destinarà dos euros de cada ‘fargomenú’ a la campanya de restauració de l’històric autobús.

Una setmana ha trigat Claude Benet a recuperar l’empenta, després del petit disgust que ell i Velles Cases es van endur amb l’aportació conjunta de 4.000 euros per a la restauració del Fargo de Fontaneda que els cònsols van acordar l’altre dimarts. Ell n’havia demanat 4.000 per barba, insisteix, però els cònsols no ho van interpretar ben bé així... Però ara ja està: els 4.000 euros comunals s’afegiran als 5.000 aportats per Ski Andorra i als prop dels 7.000 que s’han recollit a través d’aportacions particulars. En total, prop de 16.000 euros, lluny, a anys llum, dels 60.000 que calen per restaurar de dalt a baix el vehicle, però que són just la meitat dels 30.000 que des de Velles Cases calculen que necessiten per portar-lo d’una vegada al planxista i que arrenqui la segona i (encara més) apassionant fase de l’operació Fargo. “Una vegada el tinguem al taller”, diu Benet, “i el ciutadà comenci a visualitzar que el projecte avança, segur que s’hi afegiran altres mecenes i patrocinadors”.

Però per això primer cal arribar als 30.000 euros, convertit ara en el pròxim repte. I per insuflar una mica més d’empenta a aquesta aventura el xef Carles Flinch va presentar ahir el que ell en diu fargomenú solidari. Per dir-ho ràpidament: Can Manel destinarà dos euros de cada fargomenú que serveixi fins al 16 de juny a la restauració del vehicle. Flinch ha elaborat un menú de degustació amb plats que no apareixen habitualment a la carta, amb producte de temporada i de proximitat, diu. Perquè comencin a llepar-se’n els dits: amanida de xicoies amb panses i pinyons i seitons escurtits; caneló casolà amb murgues, filet de penegal sobre puré de coliflor i caviar, pintada estofada amb vi 902DC del Pui amb fargonets de papada cal Jordi, i fargadolç de maduixots amb escuma de iogurt de cal Raubert d’Escàs.

Perdoni, però... fargonets, diu!? I fargadolç!? “Doncs sí: el que en altres circumstàncies en diríem farcellets i timbals”. Preu total, 36 euros, que no és precisament un menú turístic però que converteix el comensal automàticament en mecenes de la causa, i amb uns plats que rarament tornarà a tenir l’oportunitat de tastar. “Per a nosaltres”, diu Flinch, “és una forma d’afegir-nos a un projecte que s’adiu amb els nostres principis gastronòmics, que tenen sobretot a veure amb el producte local, reinterpretat des d’una perspectiva contemporània”. Ara jo ho saben: el Fargo també es cruspeix. I si volen un consell, reservin un forat per a la pintada.

En fi, que Benet s’ha posat com a termini el mes de juliol per portar el Fargo al taller. Velles Cases va decidir restaurar íntegrament el Fargo, i restituir-li per tant l’aspecte que devia tenir quan Casimir Arajol i Robert Cassany el van adquirir i el van fer carrossar per la casa Currus de París. Era el 1948, el van portar cap a Andorra, el van matricular el 9 de setembre d’aquell any amb la placa AND 402a, i rematricular el 1950 amb l’AND 194 que ha conservat fins a la data. “Es tracta d’un vehicle únic, perquè es va carrossar sobre un xassís fabricat el 1945 al Canadà i seguint les especificacions de la societat Arajol-Cassany, que el volia per fer la línia de l’Hospitalet”, diu. Testimoni del primer boom del turisme de neu i el més antic que s’ha conservat al país.

Per això mateix li costa a Benet d’entendre la indiferència amb què l’operació Fargo ha estat fins ara despatxat al mateix Govern que –recorda– vol destinar 11 milions d’euros al nou Museu de l’Automòbil. Tampoc ajuden a entendre el silenci oficial notícies com la que va transcendir ahir sobre la Biennal de Venècia: la factura de 35.000 euros que Cultura ha abonat pels quinze dies d’allotjament (en un hotel de quatre estrelles) de la delegació que es va desplaçar a Venècia per muntar el pavelló. Amb aquests diners i els que ja he recollit, calcula Benet, ja tindríem el Fargo pràcticament nou: “Esperem que el nou equip ministerial tingui una altra sensibilitat”.

Andorra
Fargo
Velles Cases
Can Manel
Claude Benet
Carles Flinch
Fargomenú
fargonets
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic