Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Sergi Mas, casa Guillemó, plaça Benlloch, plaça Rebés, lifting, Duran, mossèn Cinto
Andorra, Sergi Mas, casa Guillemó, plaça Benlloch, plaça Rebés, lifting, Duran, mossèn Cinto

Un lifting per a Casa Guillemó


Escrit per: 
A. L. / Tècnics de patrimoni enfilats a la façana de Casa Guillemó per estudiar-ne la decoració (Foto: SFG).

La propietat restaura l’edifici, inclosa la decoració geomètrica de la façana, avui quasi invisible.

Si la plaça Benlloch és el més semblant a la madrilenya Puerta del Sol que tenim per aquí dalt, la casa Guillemó vindria a ser-ne la Casa de Correos, el quilòmetre zero del país: potser no l’oficial, però sens dubte, sí el sentimental. Només li falta el carrilló. Així que és notícia, i de les grosses, que la propietat hagi decidit restaurar l’històric edifici, que sorprenentment no figura a l’inventari de Patrimoni però que té una llarga i sensacional història, que arrenca el 1730 –data en què segons David Mas es va aixecar la casa que avui veiem– i que els últims decennis s’havia anat degradant de forma lamentable.

Doncs això serà ben aviat història, i si setmanes enrere va aparèixer a la part posterior de la casa una bastida que semblava indicar l’inici de la intervenció, el dilluns van ser els tècnics del servei de Patrimoni que es van enfilar a la façana principal per prendre calcs de la decoració geomètrica dels sis medallons distribuïts sobre el balcó principal, a la primera i a la segona planta de l’edifici. Atenció, perquè no es tracta pròpiament d’esgrafiats –com ho són els de cal Fusilé i les Benaurances de Sant Pere màrtir, a Escaldes– sinó molt probablement pintura al fresc sobre la calç amb què es va arrebossar la façana. I una pintura de no molt bona qualitat, detall aquest que, unit a la intempèrie, explica que la decoració hagi desaparegut quasi per complet i només es pugui intuir.

Ho diu Sergi Mas, que en temps de Bartomeu Rebés (1910-1997) va elaborar un projecte per refer no només els medallons –tres rectangulars, i tres, ovalats– sinó també la resta de la decoració de la façana: la falsa pedra que envolta les finestres i les obertures i també, atenció, les cantonades de l’edifici. El mateix Sergi Mas en va fer la reconstrucció ideal d’aquí dalt, que inclou la primitiva font que hi havia en un dels costats de la porta principal, i la creu de la Santa Missió, tots dos elements avui desapareguts.

Es tracta en qualsevol cas, diu, d’una decoració senzilla que es va aplicar sobre l’arrebossat amb què es va cobrir la pedra original, pràctica habitual de les cases benestants que, curiosament, acostumaven a rematar amb una capa de pedra pintada –recordin la veïna casa Molines. A Casa Guillemó la pedra de pega es va limitar als angles de l’edifici. Especula Sergi Mas que els medallons són  de finals del XVIII o principis del XIX, potser del 1809, que és la data gravada a la llinda de la porta i en què –diu Joan Riera– es va restaurar l’immoble.

La façana, que en els anys d’esplendor devia causar certa sensació, es va convertir al llarg del segle XX en una mena de privilegiat espai publicitari de les diverses entitats que es van anar succeint en les dependències de Casa Guillemó: la corresponsalia del Banc de la Seu (1906), Caixa de Pensions (1935), la primera seu del Banc Agrícol (1940) i la primera clínica, amb els doctors Joaquim Trias i Antoni Vilanova (1942). Les ferides dels cartells respectius –el de Fhasa, als anys 30, anava de costat a costat, per sobre dels balcons del segon pis– encara són perceptibles. I no ens oblidem de les làpìdes, com la que commemora l’estada andorrana de mossèn Cinto, l’estiu del 1883, que va ser hoste de Francesc Duran, l’aleshores cap de casa.

A banda de l’erecció de l’actual Casa Guillemó, diu David Mas que el 1730 i en substitució d’una edificació anterior, i del 1809, quan es va restaurar el nou casalot, l’altre any decisiu d’aquesta història és el 1885, quan –torna a dir David Mas– es va tornar a reformar afegint-hi les balconades de ferro actuals. La galeria coberta que dona a la plaça Rebés va desaparèixer en algun moment dels anys 60.

Tècnics de patrimoni enfilats a la façana de Casa Guillemó per estudiar-ne la decoració.
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic