Diari digital d'Andorra Bondia
Joaquim Bessa Macedo, al seu pis-taller de la capital, amb la maqueta de Casa de la Vall, l'última que ha construït, d'un detallisme extrem que inclou estripagecs, porticons, escut, bandera i rodes de molí.
Joaquim Bessa Macedo, al seu pis-taller de la capital, amb la maqueta de Casa de la Vall, l'última que ha construït, d'un detallisme extrem que inclou estripagecs, porticons, escut, bandera i rodes de molí.

Un maquetista diu adeu


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

Bessa conclou la seva obra mestra, Casa de la Vall, i deixa les maquetes per prescripció mèdica.

Diu que la bombeta se li va encendre un dia que anava d’excursió al Pas. Es va aturar a Sant Joan de Caselles i ho va veure clar: “Vaig sentir que havia de construir aquella església”. Una rèplica, és clar. Això era el 2007, just després d’un accident laboral que li va costar la invalidesa. El món li va caure a sobre a Joaquim Bessa Macedo, i va ser gràcies a la revelació que va tenir a Sant de Caselles –i al suport dels fills, insisteix– que va sortir del pou.

La inopinada afició a les maquetes d’aquest antic encofrador li va canviar l’existència. Ahir mostrava amb legítim orgull la seva última criatura: la rèplica a escala 2:100 de la Casa de la Vall. N’ha construït mitja dotzena més –Sant Miquel d’Engolasters, Sant Martí de Nagol, el pont de la Margineda, Santa Coloma, Sant Martí de la Cortinada i, és clar, Sant Joan de Caselles– però aquesta serà, ai, l’última. El metge l’ha fet deixar el martell i la llima perquè –diu Bessa– “la pols que desprenen la pedra i la pissarra m’estaven minant els pulmons, ja molt tocats perquè havia sigut un gran fumador”.

Així que Casa de la Vall serà per prescripció facultativa la seva última obra. I ha resultat ser la més complexa, la més intensa i, en fi, la seva obra mestra: “Hi hauré enterrat potser un miler d’hores i un any i mig de feina, quasi el doble que les altres”. Per què? La precisió mil·limètrica –una paret torta, el nombre de bigues que sostenen el sostre, les pedres cantoneres– és la mateixa, però aquí s’ha estrenat com a interiorista: si traiem el nas per les finestres veurem les parets, el terra de fusta i les portes interiors de Casa de la Vall. Li va faltar poc per pintar-hi els frescos del saló dels Passos Perduts...

Però l’artefacte continua sent espectacular pel detallisme: Bessa ha reproduït els estripagecs i els porticons de les finestres, les troneres, els forats pels coloms, l’escut de la porta i la bandera amb el seu suport metàl·lic –inclòs l’any, 1868, que va ser forjat, i que figura a l’estructura original. Al costat de la porta hi ha tallat, és clar, la pedra amb els bous i la Mitra de l’escut primitiu, i fins i tot s’ha preocupat de plantar al terra de la façana noble les tres rodes de molí que –si no s’hi havien fixat mai, ara ho faran– l’enrajolen.

Tallar les prop de 4.000 peces de pedra i pissarra d’aquest trencaclosques és només qüestió de paciència –i de no perdre els nervis si se’n trenca alguna al llimar-la. El més delicat és construir estructures estranyes com ara les faroles: “Cal recórrer a la imaginació perquè s’han de construir de zero. Com les he fet? Amb filferro, un trosset de xeringa, dos botons i un led”. Com els estripagecs, modelats –atenció– a partir d’una llauna de sardines. Tot, insisteix amb legítim orgull, materials naturals excepte l’herba i els arbres, que són sintètics: “Aquest és el fet diferencial de les meves maquestes; altres simulen la pissarra amb plàstic; jo la vaig a buscar a la muntanya, com la pedra, que tallo en totxos com més petits millor. Es tracta de guardar la màxima fidelitat al model original; si no, no val la pena ni posar-s’hi. Seria com fer trampes al solitari”.

Tot això, en fi, s’ha acabat per a Bessa. La pols, ja saben. Ara canviarà la llima pel pinzell, instrument –diu– també ideal per cultivar la paciència i igualment terapèutic. No s’estranyin que ben aviat en tornem a parlar.

Andorra
maquetista
maqueta
Casa de la Vall
Joaquim Bessa
Bessa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte