Diari digital d'Andorra Bondia
La sala amb els fons, separada dels setze punts de lectura de la sala de consulta, a la planta baixa del Rosaleda.
La sala amb els fons, separada dels setze punts de lectura de la sala de consulta, a la planta baixa del Rosaleda.
La sala amb els fons, separada dels setze punts de lectura de la sala de consulta, a la planta baixa del Rosaleda.
La sala amb els fons, separada dels setze punts de lectura de la sala de consulta, a la planta baixa del Rosaleda.

Una biblioteca per al segle XXI


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Si eren habituals de Casa Bauró segur que s’havien trobat que per consultar o agafar en préstec certs volums havien d’esperar hores, potser fins a l’endemà, perquè el títol en qüestió es trobava a la reserva dels Marginets. Els tres pisos de la Biblioteca Nacional a la placeta de Sant Esteve a la capital simplement no donaven a l’abast, i els problemes d’espai s’havien anat aguditzant amb els anys. Els últims temps era una petita odissea consultar l’hemeroteca, i alguna de les col·leccions de diaris simplement es va haver de retirar. No hi cabien. Per no parlar dels usuaris amb problemes de mobilitat. Era impossible accedir a les sales de consulta, més enllà de l’hemeroteca.

Doncs bé: tot això ha quedat definitivament enrere amb la nova, flamant seu que la Nacional va estrenar ahir a la planta baixa del Rosaleda. Ha perdut centralitat, això és obvi, i la comoditat que per als usuaris de la vall central comportava poder desplaçar-s’hi a peu. I com admet la cap de servei, Júlia Fernández, la nostra serà en això diferent de la resta de biblioteques nacionals de l’univers, habitualment ubicades al rovell de l’ou de la capital. Però també és cert que estem parlant, d’Encamp, no de la quinta forca, que hi ha una parada d’autobús just al davant del Rosaleda, i que al costat hi ha tres aparcaments, tres, amb la primera hora gratuïta, que no està malament.

Però el que precedeix és un més a més. La clau de tot plegat és que les instal·lacions de Casa Bauró, amb 24 anys de vida, havien quedat petites, per no dir minúscules, i que les condicions tècniques eren inapropiades: era impossible, insisteix Fernández, habilitar la humitat i temperatura òptimes per a la conservació dels documents. El Rosaleda resol tots aquests problemes d’una tacada: a l’ala central de la planta baixa s’hi han instal·lat els setze punts de la sala de consulta principal, cadascun amb il·luminació individual –bé, aquest detall encara està pendent, però arribarà–, més dues cabines de consulta individuals per als investigadors que allarguin unes quantes jornades les seves consultes o requereixin certa intimitat, dos tallers –el de digitalització, que s’acabarà compartint amb l’Arxiu en el cas que aquest equipament acabi també al Rosaleda, i el de rebuda de material, si s’ha de netejar o restaurar– i la sala amb els fons a consulta pública més l’hemeroteca. Sencera!

Hi ha també, atenció, soterrani, fora de l’abast del públic però amb volta de canó!: quatre espais que només ells sols ja dupliquen la superfície de les tres plantes de Casa Bauró, s’hi ubicaran les reserves, amb el fons de llibres rars i antics, el dipòsit legal i la documentació gràfica –mapes, fotografies, il·lustracions–, així com les publicacions periòdiques digitalitzades i els fons Danjon, Wolff, Vilanova, Casal i Vall i Caixa de Pensions, que com el dipòsit legal, les segones edicions i bona part dels antics ara estaven als Marginets.

Tot a l’abast i al moment. I el que és encara millor: els espais s’han concebut amb la previsió que puguin donar servei a les necessitats dels pròxims quinze anys. El servei serà exactament el mateix que es donava fins al 6 de juliol a Casa Bauró, però més àgil, en millors condicions i... a Encamp, això sí. Serà la setena ubicació de la Nacional, després de la Casa de la Vall (1930), el Col·legi Sagrada Família (1975), la 4a planta de la CASS, els baixos de l’edifici Rebés, Prada Casadet (1986) i Casa Bauró (1996). Els horaris, com sempre: de 8.15 a 15 hores, a l’estiu, i de 10 a 17 hores a partir de Meritxell. Els dissabtes, de 9 a 13 hores. Ahir van ser tres els usuaris que hi van desfilar, xifra similar al d’un dia normal. I una desena de curiosos per veure les instal·lacions.

Casa Bauró, per cert, busca veïns. Recordaran que s’hi havia postulat una mena de centre d’interpretació de les falles que va acabar al calaix de les bones intencions. Després s’hi va interessar Participació ciutadana, i finalment sembla que qui té més butlletes per acabar-s’hi instal·lant és el Raonador del Ciutadà, actualment inquilí del Consell General.

biblioteca
segle XXI
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic