Diari digital d'Andorra Bondia

Una comissió comença a treballar en la definició del futur Museu de la Ràdio


Escrit per: 
E.J.M./Foto:P.C.

El Govern ja ha posat fil a l’agulla al projecte per convertir l’històric edifici de Radio Andorra en el Museu de la Ràdio. L’executiu ha aprovat l’informe relatiu a l’adequació de l’immoble inventariat dins del catàleg de patrimoni cultural en un equipament públic. A més, també s’ha constituït una comissió amb vuit experts, que definiran el discurs museològic.

 

Abans d’adequar el museu, però, caldrà acabar les obres de restauració del monument i l’inventari de fons mobles i documentals. Per tant, es calcula que la inauguració del futur Museu de la Ràdio serà entre finals del 2015 i principis del 2016.

El ministeri de Cultura va informar ahir que amb aquesta acció es pretén “donar un ús al monument per tornar-lo a la societat i dotar-lo dels mitjans per donar a conèixer el procés històric de la radiodifusió a Andorra, contextualitzant-lo tant en l’àmbit local com en l’europeu”.

La comissió s’encarregarà de desenvolupar els diferents vessants del projecte, com el guió a partir del qual es definirà la museografia i com es potenciarà Radio Andorra per a l’ús per a altres activitats. El grup d’experts hi començarà a treballar aquest any per poder executar el 2014 el projecte museogràfic.

Un dels membres de la comissió, Sylvain Athiel, també és el comissari de l’exposició permanent del futur museu. Athiel és un professional de la radiodifusió, coneixedor del procés de la radiofonia a Andorra i a França. Ha realitzat el treball de recerca històrica Conquerant les ondes, que en català s’ha traduït amb el nom Aquí Radio Andorra. La resta de membres són alts càrrecs de Patrimoni Cultural i experts en turisme, història, museologia, docència i radiodifusió.

El Govern també ha aprovat un calendari del projecte en dues grans fases. Aquest any es treballarà l’inventari moble i de la discoteca de Radio Andorra, formada per 115.000 discos, acció per a la qual s’han pressupostat uns 100.000 euros. Paral·lelament, la comissió treballarà en la redacció de les línies directores i els continguts del projecte museològic. Aquest any també s’han pressupostat uns 155.000 euros per al projecte, el concurs i l’execució de les obres de tancaments de la infraestructura. El 2014 es començarà a executar el projecte museogràfic.

L’Estat espanyol va cedir a Andorra, l’any 2009, l’edifici de Radio Andorra. El juny passat el cap de Govern, Antoni Martí, va anunciar que el destí de l’immoble era acollir el futur Museu de la Ràdio.

LA COMISSIÓ

Sylvain Athiel

Autor d’Aquí Radio Andorra. El comissari de l’exposició permanent.

Maria Jesús Lluelles
Historiadora. Coneix a fons el context dels anys de Radio Andorra.

Gualbert Osorio
Històric de les ones. Va treballar a Radio Andorra als anys 70.

Maite Parrilla
Docent. Valorarà com transformar el museu en un recurs pedagògic.

Enric Torres
D’Andorra Turisme, opinarà sobre com convertir Radio Andorra en un recurs cultural i turístic.

Susanna Vela
Exministra de Cultura (va firmar la cessió de Radio Andorra el 2009). Cap de l’Arxiu Nacional d’Andorra.

Marta Planas
Cap de l’àrea de Museus del departament de Patrimoni Cultural.

Olivier Codina
Director del departament de Patrimoni Cultural.

Comentaris: 1

Comentaris

Félicitations aux Autorités Andorranes d'avoir pris la décision de réhabiliter l'ancien Centre émetteur de Radio Andorre au Puy d'Encamp, et de transformer ce bâtiment mythique en Musée de la Radio ! Geoges Maltot - Antic animador de Radio Andorra.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic