Diari digital d'Andorra Bondia
La missa de campanya a les Arcades que va tenir lloc el 15 de maig del 1961.
La missa de campanya a les Arcades que va tenir lloc el 15 de maig del 1961.

Una missa per la guerra de les ràdios


Escrit per: 
A. L. / Foto: Fèlix Peig / Arxiu Nacional

Casi Arajol posa data al Vist i No vist de divendres: va ser el 15 de maig del 1961, Dia de la Unió.

Publicàvem divendres a la contra del diari la insòlita escena d’aquí al costat: una multitudinària missa de campanya a les Arcades... quan les Arcades encara no s’havien ni acabat: faltava el tram final –on avui hi ha el quiosc Punt i Ratlla, per entendre’ns– i no s’havien obert ni la part de la Llacuna que dóna al rec del Solà ni encara menys el carrer Alzinaret. Què hi feia, aquella gentada, escontant missa a la plaça? I de quina data estem parlant, exactament?

La fotografia pertany al fons Peig, que acostumava a datar-les i a identificar-les amb considerable precisió. Però és veu que en aquesta ocasió se’n va descuidar. En casos així, res com consultar l’home-arxiu bradburià que és Casi Arajol. I no falla: resulta que la Missa de les Arcades va tenir lloc exactament el 15 de maig del 1961 a les 11 del matí. El motiu? El Dia de la Unió Andorrana que se celebrava el 15 de maig i que en aquella edició va servir per celebrar, atenció, els acords de l’Assemblea Magna que va tenir lloc els dies 14, 19 i 29 de març, i que va concloure el 10 d’abril d’aquell mateix any.

Una assemblea decisiva perquè va posar fi a la interminable guerra de les ràdios, que havia esclatat un decenni abans i que havia comportat maldecaps i molestes represàlies, inclosos insidiosos tancaments de fronteres per part dels nostres veïns. Resumint: segons els termes de la pau, el Consell reconeixia una segona llicència a Radio des Vallées –que el 1966 seria rebatejada com a Sud Radio– i la novació del termini de la concessió atorgada el 1939 a Radio Andorra, que seria de vint anys per a totes dues estacions.

La cosa, com després es va veure, va ser més un armistici que una pau, i va acabar el 1981 com el rosari de l’aurora i el tancament militar de les dues emissores. Però tot això, naturalment, ni s’ho imaginaven el 1961, i per això van consagrar el Dia de la Unió a la pau tot just firmada. El farcidíssim programa d’actes, que naturalment Arajol ha conservat, incloïa la recepció a la Casa de la Vall al “M. I. Sr. Delegat Permanent de S. E. el Co-Príncep Francès”, així com al “magnífic Sr. Jutge d’Apel·lacions, als MM. Il. Srs. veguers i demés autoritats”.

Això era a les 10 del matí. Immediatament després, la comitiva oficial s’havia de dirigir a la plaça de les Arcades per oir la solemne missa de campanya, “en l’Ofertori de la qual serà ofert pel M. I. Sr. Delegat Permanent de la Mitra, en nom de S. S. el Papa, el Ciri que s’ha dignat dedicar a Andorra”. Val a dir que el Ciri, amb majúscula, es va traslladar després a la capella de la Casa de la Vall, i que la festa va continuar amb sardanes a les Arcades, a càrrec de la Cobla Catalunya; banquet “oficial” a l’anomenada “sala de recepcions” de Casa de la Vall; festival infantil amb la Banda Municipal de Reus, Cobla Catalunya, els clowns Les 8 Rudi Llata i xocolatada oferta pel gremi de “patrons hotelers”, i a la nit, més música, però ara a la Monumental d’Escaldes i amb l’afegit de l’Esbart de Sarrià i la cobla de Badalona.

Diguem per acabar que Arajol també ha exhumat el diploma que Sindicatura va expedir “en honor a cada un dels components de l’Assemblea Magna que es reuní els dies 14, 19 i 29 de març i 10 d’abril del 1961 havent resolt favorablement la qüestió de la Radio-difusió”.

Andorra
Casi
Arajol
Radio Andorra
Sud Radio
Arcades
Guillemó
plaça
fotografia
Félix
Peig
missa de cmapanya
Dia de la Unió.
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic