Diari digital d'Andorra Bondia
Alumnes del conservatori en la participació al festival d'acordió a Arrasate.
Alumnes del conservatori en la participació al festival d'acordió a Arrasate.

Una partitura molt densa per al Conservatori dels Pirineus


Escrit per: 
Redacció / Foto: A.S.U.

L’orquestra Simfònica del Conservatori dels Pirineus estrena la programació del Projecte Simfònic d'enguany amb la proposta Amb veu de contrabaix, que ofereix aquest cap de setmana a Puigcerdà i la Seu d’Urgell: dissabte a les vuit del vespre al Casino Ceretà i diumenge a les sis de la tarda a la sala Sant Domènec. Els concerts són la culminació de tot un seguit d'assajos intensius que s'han realitzat des del novembre a les tres seus del centre. 

L’agrupació, que està integrada per mig centenar d'alumnes del conservatori i de les escoles municipals de música de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell, comptarà com en anteriors ocasions amb Sergi Serra i David Quintana, mentre que Neus Camps  serà la contrabaixista . El director serà, una vegada més, Oleguer Aymamí, que conduirà l’orquestra del conservatori per vuitena vegada consecutiva. 

Des de l'Ajuntament de la Seu i l'escola remarquen que aquest any el projecte compta de nou amb el patrocini de PEUSA i la Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell, permetent que es pugui dur a terme un segon concert a la capital de l’Alt Urgell. Les entrades tenen un cost de 10€.  Tant l’alumnat com el professorat del Conservatori i de les Escoles municipals de música de les tres ciutats tenen entrada gratuïta (tot i que cal fer reserva prèvia de localitats). 

Enguany, en lloc d'organitzar la setmana cultural, s'ha planificat un mes de març cultural amb activitats durant tots els caps de setmana. 

Aquest mes cultural s’iniciarà dissabte 4 de març, amb els alumnes de l’especialitat de piano del Conservatori i de l'Institut de música d'Andorra la Vella, que es trobaran a Puigcerdà. “Serà una jornada per compartir i enfortir vincles entre els dos centres, acabant el dia amb una audició conjunta”, destacava la directora de l'escola municipal, Sònia Lanau, en la presentació del programa. 
Dissabte 11 de març, la cita serà a la Seu. “Una activitat adreçada a l'alumnat de nivell elemental en la que es realitzarà un treball conjunt i en la que podrem gaudir d'un concert final”. 

Dissabte 18 de març, Sant Domènec acollirà un any més el Concert de música moderna que permetrà al públic escoltar els diferents grups de combos, solistes i altres agrupacions. I diumenge, l’alumnat d'acordió cromàtic i diatònic del Conservatori i de les escoles de música de la Seu d'Urgell i Puigcerdà faran una trobada en la capital cerdana. “Aquestes especialitats són molt característiques de la nostra zona  i fomentar el contacte entre estudiants és important, ja no sol per la part musical, també per fer xarxa i conèixer-se”. La trobada d’acordions es clourà amb un concert. Per finalitzar el mes de març cultural, el darrer cap de setmana del mes se celebrarà el Dia Mundial del Piano amb dos concerts, un a la Seu d'Urgell i el segon en col•laboració amb l'Ajuntament d'Organyà.

Projecte coral

Diumenge 2 d'abril, el cor del Conservatori i de les escoles de música de les tres ciutats realitzaran una trobada a Berga. Durant el dia treballaran amb la directora Mireia Barrera . “És una gran oportunitat tant per l’alumnat com pel professorat”, tornava a destacar Lanau. 
 
Dissabte 8 d'abril, en plena Setmana Santa, les tradicionals Caramelles infantils ompliran de cançons els carrers del centre de la Seu. Aquesta activitat, organitzada conjuntament per l’Escola Municipal de Música i per les escoles i les AFAs de primària de la ciutat, es troba dins del Pla Educatiu d'Entorn. 

Els dies 22 i 29 d'abril el Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà acollirà els recitals de final de Grau Professional dels alumnes del Conservatori. Cadascun dels músics presentaran un repertori com a mostra final dels seus estudis.  Un mes més tard, durant la setmana del 22 de maig, serà el torn dels de quart de Grau Professional, a les seus de Berga i la Seu. 

Diumenge 23 d’abril, diada de sant Jordi, el pati de la Biblioteca Sant Agustí serà l’escenari de ‘Balla'm una poesia’. Els poemes musicats de Ramon Besora es podran escoltar en directe de la mà dels cors i solistes de l'aula de cant de l’Escola Municipal de Música alhora que l’alumnat de dansa ballarà coreografies creades per l’ocasió. Tot això envoltat pels treballs elaborats per nois i noies de l’Espai Municipal d’Art.  “Es tracta d’un projecte interdisciplinar organitzat conjuntament amb el propi poeta, la Biblioteca Sant Agustí, l'Escola Municipal de Música, l'Espai Municipal de Dansa i l'Espai Municipal d'Art”. 

Trobada d’acordionistes
Dissabte 3 de juny es tornarà a celebrar aquesta trobada amb els acordionistes de la Seu, on també s’hi sumaran els de municipis del voltant. Aquest acte es va haver de suspendre per la pandèmia, per tant, fa molt il•lusió poder recuperar aquest espai d'encontre per gaudir d'una tarda a ritme d'acordió, ja siguis cromàtics o diatònics.

Per cloure el curs 2022-2023, se celebrarà un concert a ritme de cançons de Festa Major: “Escoltarem cançons de grups que han estat al nostre municipi per la festa més gran i per tant podrem escoltar cançons de grups com Txarango o Sau, però també anirem més endarrere i  estarà present la Trinca o Raphael. Un repertori variat i que vol fer passar una bona estona al públic i als músics que hi haurà sobre l’escenari de la pista polivalent el dissabte 17 de juny”, detalla Lanau. Val a dir que els arranjaments els ha realitzat l’urgellenc i exalumne de l’escola Aniol Gurrera.

“Que l’alumnat pugui rebre coneixements i pugui treballar amb músics en actiu del panorama musical és molt important. Per aquest motiu, al llarg del curs, s’han programat diferents classes magistrals”, ha remarcat la responsable del centre.  S’han realitzat ja dues masterclass adreçades a les especialitats de corda, de la mà de Lluís Heras i d’Aleix Puig. També es va poder comptar amb el compositor Joan Magrané, que a més de la masterclass va protagonitzar l’acte inaugural del curs acadèmic. Durant aquest quadrimestre les lliçons magistrals s’adreçaran als estudiants de cant amb Dolors Aldea i de flauta travessera amb Bernat Castillejo.

Els alumnes a partir de 4t de grau professional del Conservatori es desplaçaran del 10 al 12 de febrer a Berlín. “Es considera molt important que puguin assistir a concerts professionals  amb músics de primer nivell”. Durant aquesta estada a Berlín, els alumnes podran gaudir de tres concerts: el primer, amb la Filharmònica de Berlín, sota la direcció de Kirill Petrenko; el segon serà  l’òpera Carmen, de Georges Bizet, dirigida per Daniel Barenboim; i en el darrer gaudiran de la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, dirigida per Karina Canellakis.

D’altra banda, Sonia Lanau també explica que “l’assignatura de cor va ser una de les més castigades per la pandèmia.  La dificultat de realitzar les classes online, d’haver de cantar amb mascareta i amb distància entre cantants, la impossibilitat de poder desplaçar-se o fer activitats més enllà del grup bombolla varen paralitzar les activitats dels cors”. Aquestes activitats enguany es comencen a recuperar amb el projecte coral amb una sortida a l’Auditori de Barcelona o els intercanvis amb escoles de música no només de Catalunya. 

Diumenge 12 de març, els alumnes del grup de mitjans de cant coral es convertiran en membres d’una gran agrupació durant un matí a l’Auditori de Barcelona. Ho faran  amb més cantaires d'altres indrets. El mateix dia s’assajarà el repertori  amb el suport d’una directora de cor i els integrants del grup i posteriorment es realitzarà un concert on hi podran assistir les famílies. “Aquesta activitat esdevé una gran oportunitat poder actuar en un dels llocs més emblemàtics del nostre País musicalment parlant”. 

Intercanvis Corals

El grup del Cor Jove de l'Escola Municipal de Música i del Conservatori reprèn els intercanvis amb altres escoles de música. En aquesta ocasió es desplaçaran fins la localitat de Tres Cantos (Madrid) del 14 al 16 d'abril. Un cap de setmana en el que hi haurà assajos conjunts del cor i de l’orquestra de l’escola de música de la localitat madrilenya, per finalitzar amb un concert obert al públic. 

També pel que fa a cant coral, els cors de les escoles de música de Palafrugell i la Seu d'Urgell compartiran dues jornades al mes de maig: dissabte 6 de maig l’alumnat de la capital urgellenca es desplaçarà fins a la localitat empordanesa, mentre que el dissabte 27 de maig es farà el retorn de la visita. En ambdues ocasions es treballarà un repertori i s’oferirà un concert conjunt. 

30 aniversari ACEM

Aquest any 2023, l’Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM) celebra el seu 30 aniversari. Per celebrar-ho, es durà a terme tres activitats amb les escoles de música i dansa associades, en les que l’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell en formarà part de dues d’elles. Concretament participarà al Cantaxics i a una trobada d’escoles d’altres municipis. Pel que fa al Cantaxics, que tindrà lloc diumenge 14 de maig, els nens de 3 a 8 anys es desplaçaran fins a Tarragona. El Tarraco Arena acollirà en total més de dos mil infants de tot Catalunya. Es realitzaran dues sessions. L’escola de la Seu hi participarà en el concert del matí. La cantata que interpretaran porta per títol Marcel Contaire, una obra creada per l’ocasió per Miquel Coll, amb text de Manel Justícia. “L’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell ja fa molts anys que participa en aquesta activitat que es realitzava a la Catalunya Central, al Teatre Kursaal de Manresa”. 

Finalment, dissabte 10 de juny, l’Escola anirà a Tremp per participar de la trobada amb les escoles de música de Tremp, Montmeló, l’Escola Itinerant de música i Dansa del Pallars. En aquesta trobada, els joves músics treballaran un repertori inèdit de joves compositors catalans. 

 

 

conservatori
Pirineus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic