Diari digital d'Andorra Bondia

“A vegades crec que sóc massa exigent amb els ballarins de l’Esbart”


Escrit per: 
A.B.


Dimecres a partir de les vuit, la sala Expo Art d’Encamp acull la inauguració de l’exposició que celebra el vintè aniversari de l’Esbart Sant Romà, que es podrà veure fins al 2 de gener. Maribela Moreno, directora general de l’Esbart, fa balanç de tot aquest temps, de les actuacions més destacades, de com està actualment el grup i, sobretot, de quins treballs preparen i com veu el futur de la formació.

L’Esbart Sant Romà celebra el seu 20è aniversari. ¿Quin balanç fa de tot aquest temps?
El balanç d’aquests vint anys és molt positiu en molts sentits. L’Esbart ha vist créixer molts dels qui el formen, i això és el que el fa ser com una gran família. Per aquí han passat molts joves de la parròquia, i no només d’Encamp, sinó de tot el país. Alguns han crescut a l’Esbart i això és molt bonic.

¿Per celebrar l’aniversari s’ha preparat alguna actuació especial?
L’exposició ens ha donat molta feina. El 21 de març del 2010 estrenem Mimetismes, i el 27 de novembre, un nou espectacle, que hem titulat Traddicció, ja que nosaltres estrenem programa cada dos anys i ja toca, però pel 20è aniversari ens hem bolcat en l’exposició. A més, de moment encara no et puc avançar gran cosa sobre Traddicció, és massa aviat, tot just hem començat a pensar en el projecte.

¿Què s’hi podrà veure, en aquesta exposició?
És una exposició fotogràfica artística amb el tema de la dansa com a eix central. Es va fer una sessió en un estudi i amb aquestes fotos hem fet un calendari, que es regalarà avui a la mostra. També s’hi podrà veure fotos d’arxiu. En aquestes imatges, però, no hi són totes les persones que han format part de l’Esbart, encara que Déu n’hi do. A part de les fotos també es projectarà vídeos de fa molts anys. Serà tot plegat molt divertit perquè permet apreciar el pas dels anys.

Al llarg dels anys han fet moltes actuacions en diferents escenaris. ¿N’hi ha alguna que recordeu especialment?
Per a nosaltres va ser molt important la representació que vam fer a la seu de les Nacions Unides de Nova York, va ser una experiència molt bona.  Però una altra actuació de què tenim molt bon record és la que vam fer en el concurs internacional de dansa a Itàlia. Era un concurs de dansa amateur. Hi havia diverses modalitats i nos­altres vam quedar segons en la de dansa folklòrica. Va ser una experiència en què vam aprendre moltíssim perquè hi havia molta qualitat en totes les categories, i per tot això la recordem d’una manera especial.

¿Qui prepara les coreografies i com ho fa?
Normalment les treballem entre la Fanny Llanos i jo. Ella és la meva ajudanta de direcció. Fa deu anys que treballem juntes. Hi va haver molt feeling des que ens vam conèixer i formem un equip molt bo.
Pel que fa la manera de preparar les coreografies, primer cal trobar la peça musical que t’inspiri, que quedi bé en el tema. Quan per fi tens una peça que t’agrada, llavors ja pots començar a treballar. Però és difícil, perquè depèn de moltes coses, no només és important trobar la música adequada, sinó molts altres factors. Avui dia tenim moltes coreografies pròpies. Un cop fetes hi veig molts errors, sóc molt exigent, a vegades penso que ho sóc massa. Hauria de comprendre que ens veiem els dimarts i els dimecres dues horetes, que són ballarins amateurs i que tenen obligacions laborals, familiars... De vegades crec que sóc massa dura amb ells.

¿Hi ha rivalitat entre els diferents esbarts?
Sempre hi ha hagut una certa rivalitat, però en el fons hi ha molt bon rotllo. Hi ha hagut qui ens ha criticat i ha dit que l’Esbart Sant Romà podria treure’s la paraula esbart perquè molts pensen que no és tan tradicional com hauria de ser un esbart. De fet, vam començar el 1989 amb una filosofia molt tradicional i l’any 1992 vam introduir una línia més contemporània, ja que vam voler incorporar danses i coreografies pròpies al nostre repertori. Fins i tot Lluís Cartes hi va participar musicant dues peces nostres per donar al grup un caràcter més contemporani, que fa que sembli més actual i enganxa més els joves.
Un bon exemple d’aquest canvi és Mimetismes, un espectacle tradicional però que marca aquesta línia contemporània, que atrau més els joves, perquè tot i ser tradicional engloba una part molt moderna que agrada al jovent.

¿Actualment quants ballarins té el grup?
Uns 60 aproximadament, repartits entre les diferents categories: infantils o escola de dansa, juvenils i cos de dansa, on n’hi ha 22. Hi ha uns quinze ballarins que formen part de l’Esbart des de fa vint anys.

¿Avui dia la gent s’apunta a l’Esbart?
És molt difícil, i sobretot que s’hi apuntin nois. No és només una cosa que passi a l’Esbart Sant Romà, és un fet molt estès en qualsevol tipus de grup de dansa. Sempre costa que s’hi apuntin homes. És difícil que comencin des de petits, ja que es creu que és una activitat per a noies. La dansa tradicional no acaba de ser atractiva pels homes. Jo sempre faig una súplica i dic que vinguin nois, que els tractarem millor que a les noies! (riu).

I pel que fa als reptes de futur...
Continuar treballant i continuar fent les coses tal com les hem fet fins ara, i millorar les que puguem millorar. Avui dia, quan acabem els espectacles ens ve gent a felicitar i jo, en canvi, hi veig mil errors, coses que es poden millorar. No hi ha res perfecte, és una modalitat molt difícil i per arribar a tenir els moviments perfectes hauries de ser professional. Però val a dir que hi ha un esforç al darrere molt important.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte