Diari digital d'Andorra Bondia

Vela mostra el seu interès per treballar conjuntament la Llei del cinema amb la Generalitat


Escrit per: 
Agències


La ministra de Cultura i Educació, Susanna Vela, s'ha mostrat partidària de 'treballar colze a colze' amb la Generalitat perquè la Llei del cinema en català tiri endavant.

La ministra feia aquestes declaracions aquest dijous al vespre durant l'acte de lliurament del premi literari Ramon Llull. De la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha dit que aprofitarà l'èxit que ha tingut a Andorra l'acollida de l'exhibició de pel·lícules en català. Vela i Tresseres van mantenir una reunió 'intensa' segons el conseller, on van tractar diversos temes com la difusió cultural als museus, la possibilitat de fer intercanvi d'experiències, o la circulació de l'activitat artística.
En referència a la Llei del cinema, projecte que ve ser aprovat el passat 12 de gener, Tresserras ha dit que 'serà objecte d'algunes millores i petites modificacions', amb l'objectiu que 'adquireixi el millor consens entre tots els sectors implicats'.
La ministra, però, ha explicat que a Andorra no es podria fer una llei d'aquest caire, perquè només hi ha dues empreses de cinema. De totes maneres, Vela ha manifestat la intenció d'ajudar en tot el que pugui per a que la Lleila Generalitat'. Aquesta llei preveu una equiparació de la llengua catalana a la castellana, a més que quan s'estreni una pel·lícula, ja sigui doblada o subtitulada, les empreses facin la meitat de les còpies en català i l'altra en castellà. del cinema de Catalunya tingui bona acollida, i ha afegit que 'és legítim el que proposa
Al mes de novembre el director de Promoció Cultural i Política Lingüística, Joan Sans, explicava que s'estava preparant un conveni amb la Generalitat per aconseguir una còpia dels més de 25 títols que es doblen anualment al català. Aquest conveni podria tirar endavant ja que un dels requisits era l'aprovació del projecte de llei del cinema en català. De totes maneres, Sans havia anunciat un esforç important per incrementar les pel·lícules que s'exhibeixen en català al Principat, tot i que aquesta llei no prosperés, sempre en col·laboració amb Catalunya.  
Pel que fa a la reunió que van mantenir el conseller i la ministra, es van tractar diversos temes sobre promoció cultural, així com aspectes de política lingüística. Segons ha afirmat Tresserras, la reunió va ser 'molt llarga, intensa i densa' i en representació andorrana hi van assistir molts membres dels Departaments de Cultura, a més de la ministra. Durant la trobada també es va repassar el contingut del conveni que el Govern va signar amb la Generalitat en matèria de cultura, amb l'objectiu de començar a materialitzar aquest acord.
En referència a la continuïtat dels premis Ramon Llull, la ministra ha assegurat que s'ha obert un període de reflexió per analitzar el format que hauria de tenir aquest guardó. Una de les possibilitats que ha comentat seria fer-ho sota el paraigües de la Fundació Ramon Llull, fet que Vela exposarà en la pròxima reunió del patronat

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic