Diari digital d'Andorra Bondia

Villaró apunta que les restes de la Margineda són les del castell d’Enclar


Escrit per: 
Redacció

Pren força la hipòtesi que les restes del jaciment arqueològic de la roureda de la Margineda corresponen al castell d’Enclar, conegut com a castell de Sant Vicenç.

Així ho va avançar ahir l’historiador Albert Villaró durant la firma de l’acord de col·laboració entre el ministeri de Cultura, el Comú d’Andorra la Vella i Molines Patrimoni per a la preservació i la museïtzació del jaciment. Tot i això, Villaró va voler ser prudent i va instar l’estudi de més peces per acabar de confirmar aquesta hipòtesi.
Tot i treballar amb suposicions, Villaró va destacar “l’excepcionalitat de les restes” i va recordar que el castell el va cedir el compte Ermengol VIII  a Arnau de Castellbò el 1190 i el 1288, en segon Pariatge, se’n acordar la demolició. En cas que aquesta hipòtesi es confirmés, Villaró va indicar que seria “el pinyol de la consenyoria d’An­dorra”, on “es va forjar el sistema”.
La signatura de l’acord implica la col·laboració de les tres parts en l’estudi, la conservació i la gestió del jaciment. Per una banda, el Govern i el Comú de la capital hi destinaran tots els recursos de què disposin, mentre que Molines Patrimoni hi continuarà aportant el finançament.
El primer fruit de l’acord és l’obertura de les restes al públic a finals de la primavera. Tal com va assenyalar la consellera delegada de Casa Molines, Montserrat Cardelús, l’obertura no serà total perquè les característiques de la zona no permeten fer visites convencionals. De moment, es faran en grups reduïts i limitats i amb l’acompanyament d’un guia.
Durant els pròxims mesos es realitzaran diverses actuacions per fixar un traçat en aquelles zones que sí que reuneixin les condicions per fer les visites. En un principi s’habilitaran tres circuits, que es faran a través de passarel·les per no perjudicar les restes.
Segons va apuntar Cardelús, escoles, arqueòlegs, experts en la matèria i ciutadans anònims ja s’han interessat per poder fer aquestes primeres visites i, d’aquesta manera, conèixer de primera mà la història del país.Paral·lelament, una comissió tècnica ha de dissenyar un pla director per garantir la conservació integral de les restes, així com per definir el camí a seguir per  museïtzar-les i gestionar-les.
De moment, la comissió no té idea de quin model de gestió impulsarà per al jaciment. El que sí que van avançar és que les peces trobades a la zona no s’exhibiran perquè són propietat del Govern i estan sota la tutela de Patrimoni Cultural per restaurar-les. En aquest sentit, el ministre de Cultura, Albert Esteve, va assenyalar que “s’han de tractar amb molta cura” i seria contraproduent deixar-les a la intempèrie.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte