Diari digital d'Andorra Bondia
Vivències a 6.000 metres
Vivències a 6.000 metres

Vivències a 6.000 metres


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

“Tot va ser tan bonic que la millor forma de recordar tots els detalls era recollir-los en un llibre.” Així, de forma imprevista, es va trobar Manel Figuera Abadal escrivint A través dels Andes bolivians, el seu primer llibre de viatges, tan bon punt va arribar d’aquest país sud-americà, on es va desplaçar amb un grup de companys per fer el cim de dues muntanyes de 6.000 metres. “El 30 d’agost [del 2016] arribava i l’1 de setembre ja estava escrivint”, explica. Sobre la publicació, que es va presentar ahir a la llibreria La Puça, l’autor va remarcar que no es tracta d’un dietari perquè el lector també hi podrà descobrir llegendes, tradicions, diferents assentaments i localitzacions dels Andes... Tot amb una visió molt pirinenca, ja que els dos territoris comparteixen certes similituds.
En aquest sentit, Figuera va remarcar que tot i que als Pirineus les muntanyes són més baixes, als Andes les valls també estan a més altura, i per tant es van trobar que els desnivells no eren tan acusats com pensaven. L’únic aspecte que no es domina és l’altitud, afirma, que requereix un temps d’aclimatació. També diu que la gent és poc comunicativa, un tret característic de les zones de muntanya, apunta, i que hi ha llegendes molt semblants, com ara la d’un déu que va arribar a un poble demanant caritat i que en veure que ningú n’hi donava va enviar un aiguat que va fer aparèixer un estany en aquella mateixa zona. 
Figuera remarca que tot i que relata les ascensions als 6.000 que van coronar, A través dels Andes bolivians no és un llibre adreçat només a excursionistes. És cert que els alpinistes hi podran trobar contactes, i tot a un preu assequible. Però també s’hi recull vivències, reflexions, pensaments, situacions en què cal prendre decisions després que la muntanya obligui a canviar els plans inicials, els debats entre els companys i l’actitud positiva de tots ells davant dels esdeveniments. Així, a banda dels paisatges, les ruïnes inques i altres vestigis, el lector podrà conèixer de prop els companys de viatge de l’autor, gent “que sap valorar el que té” i que “no vol un seguit de luxes que no pot obtenir”. També els guies que els van acompanyar, persones que coneixen el terreny, gent que poden parlar de les característiques geològiques, geogràfiques i etnològiques de la zona i, sobretot, la humanitat de tots ells. Per això, Figuera va destacar que el llibre interessarà a tota la gent que estima la muntanya i als curiosos dels Andes, també a aquells que s’hi volen desplaçar per fer turisme.
L’autor destaca que aquest és un llibre fàcil de llegir i molt visual, ja que aplega material fotogràfic recollit durant el viatge pel mateix autor i pels seus companys. Tot plegat ha de permetre fer descobrir aquest país, amb “atractius impressionants”, lluny del turisme de masses, i de la mà d’un equip d’alpinistes que ens obren la porta a les seves vides.
A través dels Andes bolivians es pot trobar a la llibreria La Puça. Figuera ha escrit poesia, novel·la i estudis. És autor de quaranta llibres i ha rebut diversos premis literaris. Des del 2012 és president de l’Associació del Llibre del Pirineu. A més és un apassionat de l’excursionisme.

vivències
6.000 metres
Manel Figuera Abadal

Compartir via

Comentaris: 0

Notícies relacionades

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte