Diari digital d'Andorra Bondia

Vuit mil persones visiten el CIAM en els dos primers mesos i mig d’obertura


Escrit per: 
E. J. M./Foto:T. M.

Un èxit. Més de vuit mil persones ja han visitat el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM), l’equipament cultural inaugurat el passat 11 d’octubre. Des del primer dia d’obertura, el 12 d’octubre, fins aquest dimecres, 28 de desembre, han passat pel centre 8.034 visitants, és a dir, una mitjana de 104,3 visitants per dia, segons dades facilitades ahir pel Comú d‘Escaldes-Engordany.

Per mesos, l’octubre va ser el mes més concorregut, probablement per l’efecte de la novetat. En dues setmanes, el CIAM va rebre 3.327 persones. El novembre també va ser un mes potent, amb 2.799 visites. Al desembre, el volum de persones que s’han interessat pel centre s’ha desinflat una mica, amb 1.908 visites.

Dels vuit mil visitants, la majoria han estat de parla catalana, amb una xifra exacta de 5.457 persones. Els visitants de llengua castellana han estat de 1.930 persones, mentre que els francesos que han passat pel CIAM han estat 540. La resta de visitants es reparteixen entre els de parla anglesa, amb 56 persones, i els classificats en la categoria d’altres idiomes com, per exemple, l’italià, el rus o el portuguès, amb 66 visitants.

D’entre els visitants dels primers dos mesos i mig d’obertura del CIAM, un bon nombre procedeixen del Principat: un 38,5% són residents, dels quals un 12% són de la parròquia d’Escaldes-Engordany. Els visitants procedents de l’Estat espanyol són la majoria, i destaca la procedència de Catalunya (27,25%). Els francesos són el tercer grup més nombrós (3,25%) i un 9,25% són d’orígens diversos: Portugal, Alemanya, Holanda, el Brasil, Colòmbia, l’Argentina, Israel, la Xina o Austràlia. Un petit grup no ha indicat la procedència.

A més de les visites individuals, el CIAM també ofereix visites guiades a grups d’agències de viatges receptores, als clients del Bus Turístic, a associacions diverses i als escolars, entre altres col·lectius. També organitza visites guiades personalitzades per als guies culturals dels museus de Patrimoni, ensenyants, personal de les oficines de turisme del país i periodistes (revista Elle, revista Telva, Televisió de Catalunya, El Mundo, etcètera).

Quant a la coneixença del CIAM, el 28,25% dels visitants explica que els coneguts i familiars els recomanen visitar el centre. Els punts d’informació turística també realitzen una intensa tasca de difusió, ja que el 24% del públic va al CIAM després d’obtenir-hi informació. Finalment, l’11,5% fa referència a altres mètodes de difusió i promoció, però sense especificar-los, i l’11,5% ha conegut el CIAM pels mitjans de comunicació.

Des de l’obertura del CIAM, la visita és gratuïta. La previsió era que l’entrada no tingués cost fins a finals d’any i que, a partir del gener del 2012, ja s’establís un import. No obstant això, de moment l’entrada continuarà sent gratuïta, ja que el nou equip comunal n’ha de definir el pagament, que haurà d’estar en consonància amb la resta de museus. El preu podria oscil·lar entre els tres i els cinc euros. L’horari de visita de l’equipament cultural és de dilluns a dissabte de les deu del matí a la una del migdia i de les quatre de la tarda a les vuit del vespre, i el diumenge de les deu del matí a la una del migdia.

L’aigua i la vall del Madriu, dos dels recursos naturals més importants de la parròquia escaldenca i d’Andorra, són els dos grans eixos del centre i s’acosten als visitants a través d’un recorregut amè i interactiu. El públic pot fer un recorregut més ràpid en què pot aprendre els conceptes bàsics sense oblidar el vessant sensitiu de la visita, o un altre de més aprofundit i reflexiu en què cal dedicar una estona més llarga a cada apartat temàtic. L’espai s’ha dissenyat per a tot tipus de públic. Les noves tecnologies i el disseny innovador destaquen especialment en el CIAM.

Des de la seva obertura, el centre també s’ha utilitzat com a nou espai d’acollida d’activitats culturals, com la presentació de la darrera novel·la d’Albert Salvadó i l’acte de clausura de la Capital de la Cultura Catalana.
 
El CIAM s’emmarca en el pla de dinamització de la part alta d’Escaldes-Engordany i forma part d’una actuació integral de revaloració i dinamització del projecte Entre Ponts, declarat projecte d’interès nacional pel Govern d’Andorra.

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte