Diari digital d'Andorra Bondia
Xandri, davant del tríptic ‘Pell immemorial’, que s’exposa al vestíbul del Consell.
Xandri, davant del tríptic ‘Pell immemorial’, que s’exposa al vestíbul del Consell.

Xandri es posa panteista i predica a ‘Alternatura’ una nova relació amb l'entorn


Escrit per: 
Redacció / Foto: Màximus

A Joan Xandri li ha donat un rampell místic. D’un misticisme panteista, per dir-ho clarament, que veu en la naturalesa l’Eva primigènia: “No l’estimem i la respectem, una mare? Per què no estimem i respectem la mare naturalesa? Per poc que ho féssim, ella ens ho donaria tot sense demanar res a canvi.” De fet, ja en va començar a donar pistes fa tres cursos, d’aquesta deriva. Va ser en aquella mena d’instal·lació que es deia Orígens, que va plantar a Casa Masover de la Cortinada –en la segona proposta d’aquella ocurrència lamentablement efímera que va ser Kunstank– i en què va reconstruir una mena de bosc de troncs, arrels i soques amb porexpan, guix i pols de marbre.

Doncs Alternatura, que s’exposa fins al 6 d’abril al vestíbul del Consell General i al cap de casa de Casa de la Vall, insisteix en la dèria conceptual d’Orígens. Revisada i ampliada, és clar. Es divideix en tres parts clarament diferenciades: al Consell hi ha plantat Pell immemorial, un tríptic de grans dimensions que acabarà per cert al Park Hotel; i a les tres sales del cap de casa –una estupenda excusa per enfilar-s’hi– dues sèries més: una, de pintures diguem-ne tridimensionals, de tanta matèria com Xandri hi ha anat acumulant, i que es completa amb una sola peça escultòrica, una mena de bol XXL del qual surt una inquietant banya; l’altra, una dotzena de dibuixos –ell en diu Espurnes, els detalls dels paisatges que conformen el gros de l’exposició– en tinta xinesa, tècnica que explora per primera vegada.

El moll d’Alternatura és la pimera sèrie. Xandri hi evoca a la vegada el poder destructor i regenerador de la naturalesa amb una sèrie de cicatrius, bonys, crostes i nafres que connecten amb la part més geològica, per no dir tectònica, de la mare Gaia, i que inclouen també els brots que sorgeixen immediatament després de tot cataclisme, signe inequívoc que la vida sempre torna. El missatge que ens pretén fer arribar en aquesta faceta de predicador de la bona nova panteista és una nova forma de relacionar-nos-hi, un diàleg basat en el respecte, diu, i no en la supèrbia i el menyspreu habituals: “Només ens en recordem quan la necessitem”, es lamenta.

Semblen teles conceptuals, de l’estirp de Tàpies. En realitat són paisatges construïts de nou amb porexpan, serradures, guix i pols de marbre, i expressats, diu, en un llenguatge contemporani. No és Alternatura una proposta fàcil, de les que entren al primer cop d’ull, ni tampoc evident. Però, on està escrit que l’art hagi de ser fàcil, que ens ha de tractar com si fóssim nens i donar-nos-ho tot mastegadet? Se li ha de donar una oportunitat i temps, deixar-se inquietar pels vermells i pels negres, per les ferides i pels forats per on emergeix el material primigeni de la vida. Xandri és el mèdium a través del qual la mare naturalesa ens està intentant dir alguna cosa. Escoltem-lo uns instants.

Andorra
xandri
consell
general
Casa de la Vall
Alternatura
exposició
Biennal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic