Diari digital d'Andorra Bondia
Jover durant la compareixença conjunta amb la cap de missió per Andorra el passat mes de juny.
Jover durant la compareixença conjunta amb la cap de missió per Andorra el passat mes de juny.

1.539,40 euros, la quota per ser membre de l'FMI al 2021


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

El cost de ser membre de l’FMI des del febrer del 2021 fins a finals d’abril, segons les dades oficials del Fons Monertari Internacional (FMI), ha estat de 1.246 SDR, que representa un cost aproximat de 1539.40 euros l'any. Així comença la resposta del Govern a la pregunta dels conseller general socialdemòcrata, Carles Sánchez, sobre les recomanacions de l'FMI respecte l’estadística nacional andorrana. 

I és que l'executiu considera important recordar que el Principat es va adherir a aquest organisme internacional el 16 d'octubre del 2020 ja que aquesta adhesió va suscitar una oposició important del grup parlamentari socialdemòcrata i sobretot pel que es refereix al cost d’aquesta adhesió i als beneficis que en trauria el Principat.

Entrant al detall de les recomanacions de l'FMI per a Andorra en matèria estadística i tenint en compte la primera avaluació de l'organisme, l'FMI reconeix que la difusió de les estadístiques oficials d'acord amb els estàndards internacionals millorarà la transparència i ajudarà a l'elaboració de polítiques i a la vigilància. 

També es posa en relleu que l'FMI ha ajudat a desenvolupar la balança de pagaments, tot reconeixent, però, que falten dades històriques. Igualment insisteix en la necessitat de continuar incrementant la disponibilitat de dades estadístiques i, finalment, es reconeixen tant els esforços ja efectuats en la producció d’estadístiques de qualitat com en la necessitat de continuar avançant en aquest àmbit.

Així doncs, des del Govern es destaca que, independentment de l’FMI, en els darrers anys nombroses vegades s’ha fet evident la necessitat d’ampliar les estadístiques de país que elabora el Govern. De fet, de manera reiterada, les agències de qualificació que avaluen Andorra han posat de manifest la necessitat de disposar de més indicadors estadístics homologables i que aquesta mancança és una de les febleses que penalitza el Principat. 

Quant a les eines estadístiques o d’assessorament que ha disposat l’FMI per a l’estadística andorrana, se'n destaquen la balança de pagaments. Es tracta d'una eina molt important a escala nacional però al mateix temps és d’una gran complexitat. Per aquest motiu, fins al segon trimestre del 2021 Andorra no va poder publicar la primera balança de pagaments, una publicació que va ser el fruit d’una intensa col·laboració amb l’FMI que es va iniciar fins i tot abans de l’adhesió formal del Principat a aquesta institució.

Un altre dels instruments importants és la posició inversora internacional que de moment Andorra no té. Està previst, però, per a la segona quinzena de març, l’assessorament virtual per part de l’equip especialitzat en el desenvolupament d’aquesta estadística. Aquest assessorament no tindrà cap cost per a l’Administració andorrana.

A partir d'aquí, l'executiu enumera tot un seguit de cursos i seminaris als quals hi han participat membres del departament d'Estadística per anar familiaritzant-se amb totes les eines necessàries per a la millora de les dades estadístques. D'aquesta manera, es conclou que tot i que fa menys de dos anys de l'adhesió a l’FMI, l’impacte en l’àmbit estadístic ha estat molt significatiu i es valora que el cost-benefici de pertànyer a l’FMI ha estat postiu.

 

quota
FMI
febrer
abril
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic