Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó amb Lévy després de la signatura de l’acord marc amb Electricité de France, ahir.
Calvó amb Lévy després de la signatura de l’acord marc amb Electricité de France, ahir.

Acord amb la francesa Dalkia per a l’entrada de capital privat a FEDA


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Govern d'Andorra

FEDA ha tancat un acord que preveu les condicions per a l’entrada de capital privat de l’empresa francesa Dalkia a la companyia andorrana, concretament a la filial FEDA Capçalera que gestiona les xarxes de calor. El conveni, signat ahir entre les dues parts, permetrà a FEDA beneficiar-se dels coneixements i l’experiència de Dalkia (membre del grup EDF i que gestiona més de 350 xarxes de calor) per desenvolupar els projectes de cogeneració i xarxes de calor ja previstos. En concret, l’empresa francesa oferirà assistència tècnica en la construcció, transformació, explotació i manteniment de les xarxes de calor. 
El Govern va destacar que això permetrà desenvolupar els projectes amb les màximes garanties i suposarà una millora del servei i la qualitat per als clients, mentre que els preus es mantindran “competitius com fins ara”, fixats a les tarifes públiques. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que l’entrada de Dalkia a la filial de la companyia andorrana “vol dir que FEDA ha fet les coses bé”, i va afegir que “ara ho volem fer encara millor”. L’empresa francesa tindrà una participació del 10% i els pròxims mesos es duran a terme treballs de caràcter tècnic per acabar d’estructurar la nova societat. Aquest és el primer cop que entra inversió privada en una filial de FEDA, una possibilitat que va permetre la modificació de la llei de la companyia duta a terme el 2016.
Aquest és un dels tres acords que pengen del conveni marc, que també ahir va signar Calvó amb el president del grup Electricité de France (EDF), Jean-Bernard Lévy, per a l’acompanyament en la transició energètica. El segon dels acords fa referència a un contracte plurianual de compra d’electricitat provinent de França. Això permetrà a FEDA beneficiar-se d’una part de l’electricitat verda i a preu estable. A més garantirà un equilibri de preus de les importacions per als anys següents. És la primera vegada que EDF signa un conveni d’aquestes característiques, que estableix que més del 50% de l’electricitat provindrà dels parcs d’energies renovables del grup EDF i dels parcs eòlics de la regió d’Occitània, pròxima a Andorra. Calvó va remarcar que l’acord aproparà el Principat als objectius que es van fixar a la Llei d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic i també tindrà una repercussió positiva sobre el ciutadà mentre que permetrà a FEDA seguir fent inversions.
A l’últim, es va signar un contracte amb EDF International Networks (també filial d’EDF), que assegura prestacions d’assessorament i enginyeria en xarxes de distribució d’electricitat. Això respon al compromís de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que dona un període de cinc anys per substituir tots els comptadors actuals per comptadors intel·ligents amb l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i millorar la gestió de les dades dels usuaris. EDF International Networks oferirà a FEDA un diagnòstic i acompanyament en la digitalització. 
Calvó va destacar que aquest és un dels acords més importants amb França, ja que permetrà “accelerar la transició energètica” i fer-ho amb el “màxim de garanties”. La ministra també es va reunir amb la secretària d’Estat prop del ministre d’Estat de la transició ecològica de França, Emmanuelle Wargon. Aquesta darrera va valorar molt positivament els acords signats ahir i va assenyalar que són fruit de les bones relacions entre els dos països. De fet, Calvó va indicar que voluntat política ha estat clau per tancar un projecte d’aquesta envergadura. Les dues van coincidir en la visió per la lluita contra el canvi climàtic i per a la transició energètica i van apostar per mantenir la col·laboració. Això podria passar per formació en l’àmbit de l’energia, entre d’altres.

acord
francesa
Dalkia
participar
FEDA
desenvolupament
capital privat
entrada
Número de vots: 76
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic