Diari digital d'Andorra Bondia
Els presidents d’Agreda i Federec, Miquel Àngel Armengol i Olivier Dalle, ahir.
Els presidents d’Agreda i Federec, Miquel Àngel Armengol i Olivier Dalle, ahir.

Agreda i Federec Occitanie s’alien per promoure l’economia circular


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’Associació de Gestors de Residus (Agreda) i la Federació d’Empreses de Reciclatge de França Occitana (Federec Occitanie) van signar ahir un acord de col·laboració per establir sinergies en matèria de reciclatge. Moltes d’aquestes sinergies estaran encaminades a promoure l’economia circular. Segons va explicar ahir Miquel Àngel Armengol, president d’Agreda, “Andorra pot tenir un bon posicionament en aquest sector  i crear una indústria d’economia circular que pot ser referent”. 
Així doncs, durant la trobada d’ahir entre les dues associacions ja es van concretar aspectes com proposar a la Universitat d’Andorra la creació d’una titulació acadèmica d’estudis superiors d’economia circular. Una proposta esmentada pel president de Federec Occitània, Olivier Dalle, i que Armengol va acceptar i es va comprometre a parlar amb els responsables ministerials corresponents perquè així pugui ser. Tant Armengol com Dalle van remarcar la Cimera Iberoamericana que se celebrarà l’any vinent i que parlarà sobre la innovació per al desenvolupament sostenible, i en la qual l’economia circular serà present.
Les sinergies entre les dues associacions aniran en doble direcció. Així, els responsables dels dos organismes van apuntar, d’una banda, que Andorra pot nodrir-se de l’experiència i tecnologia en reciclatge que té la sòcia francesa i, de l’altra, el Principat és vist, per la part de  Federec Occitanie, com un laboratori per experimentar en els avenços del reciclatge i poder posar certes iniciatives com a prova pilot en territori andorrà. 
Així mateix també es preveu que puguin establir intercanvis de residus i que els pobles del sud de França interessats puguin aportar residus al forn incinerador que ara està a poc més de la meitat de la seva capacitat, per poder alimentar-lo i “generar energia”, va explicar Armengol. De fet, el Principat podria aportar altres residus tecnològics en els quals treballa el soci francès. 
Tot i que del transport transfronterer de residus entre la regió francesa i el Principat no es va concretar res, sí que es va fer palès que hi ha algunes poblacions de la regió francesa que sí que hi estarien interessades perquè en matèria mediambiental “no hi ha fronteres”, va dir Armengol, i poden tenir més a prop i més fàcil transportar els seus residus a Andorra. Això, però, no suposaria cap canvi  o resta a l’acord que ja té el Principat amb Catalunya; tot al contrari, suposaria una suma de sinergies amb les tres regions. Aquest acord situa Andorra com a intermediària entre Catalunya i el sud de França per tal de crear una regió conjunta que promogui l’economia circular i estableixi una gestió de residus que a la llarga podria ser comuna. 
Altres temes a explorar per part d’Andorra són la gestió de la matèria orgànica, que ara només es fa als productors i que continua sent una assignatura pendent.

Agreda
Federec Occitanie
promoure
economia circular
s'alien

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte