Diari digital d'Andorra Bondia
L’AHA reclama la necessitat d’aquest pla des de l’estiu passat.
L’AHA reclama la necessitat d’aquest pla des de l’estiu passat.

AHA adreça una carta a Espot per demanar que es faci un pla nacional


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

L’associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) va adreçar passades les festes de Nadal una carta al cap de Govern, Xavier Espot, amb l’objectiu de demanar-li que es posi en marxa el treball per “encarrilar” el pla nacional de turisme. Així ho va manifestar la seva presidenta, Cristina Canut, que va voler matisar que  no es tracta d’una crítica al Govern, sinó una “preocupació” que des de fa temps han estat expressant “perquè no aconseguim millorar la qualitat del turisme”.

La sensació que es té des de l’associació és que “anem a omplir temporades”, va dir Canut. En canvi, voldrien que es potenciés al país el turisme que fuig de les cues, que reclama una atenció diferenciada, amb “un contacte més directe”. Un turisme, en definitiva, “menys massificat”. En aquest sentit, va reiterar el seu neguit perquè s’associï el país amb una destinació low cost.
Segons Canut, ara per ara no han notat massa canvis en les polítiques del ministeri de Turisme. De fet, s’ha optat per tornar a portar dos anys més el Cirque du Soleil, al seu parer, “per no provocar trasbalsos”. “El discurs és molt similar”, va afirmar, i tampoc han percebut la voluntat de voler tirar endavant aquest pla nacional de turisme, però “volem ser positius”, atès que aquest sector “és primordial” per a l’economia del país, “perquè s’estan acabant altres fonts d’ingressos”. Amb relació a això, va insistir que “estem canviant el model econòmic”, i és molt necessari saber cap on es vol anar. Avui en dia, va assegurar, les empreses tot just “podem subsistir”, un cop hem pagat els salaris dels treballadors.
La presidenta d'AHA reconeix que en principi hi ha bona sintonia, tant amb la ministra Verònica Canals, que ve del sector privat, com amb Xavier Espot, que “coneix el món de l’empresa”. La sensació és que parlem el mateix idioma i en les reunions mantingudes fins ara “ens entenem” i “veuen la problemàtica.”Però va passant el temps i “a la pràctica no es posen en marxa les eines per encarrilar el pla nacional de turisme”. La presidenta d'AHA va manifestar que si el ministeri està treballant en el pla “no s’està comunicant al sector”. “Es continuen donant pals de cec i el sector pateix”, va refermar. Segons va puntualitzar, quan parlen de pla s’estan referint a endreçar, coordinar i comunicar totes les activitats esportives i culturals del país amb la finalitat de “fer d’Andorra un únic destí amb diverses ofertes”. Per Canut és important incidir en la comunicació perquè, per exemple, hi ha moltes coses que es fan a les diferents parròquies i “fora d’Andorra no se n’assabenten”.
A més de tenir objectius comuns, el pla implicaria una clara interacció entre el sector públic i el privat “per definir les inversions de manera conjunta”. Per Canut, no es tracta tant de fer grans inversions, sinó de fer petites millores a nivell nacional, “com fem els empresaris a casa nostra”. Amb relació a això es va referir a la taxa turística per reivindicar que com que s’acabarà imposant que serveixi almenys per invertir en el sector turístic, “ja que ens faran servir d’eina recaptadora”. De moment, l’AHA està en espera d’obtenir algun tipus de resposta i confien que així serà.

AHA
adreça
carta
Espot
demanar
pla nacional
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic