Diari digital d'Andorra Bondia

Alcobé assenyala que l’obertura serà clau per a la reactivació econòmica


Escrit per: 
M. F.

L’economista Jordi Alcobé considera que l’obertura econòmica pot ser un element clau per protegir l’economia del país “de l’estancament”.

D’aquesta manera, ha explicat que els indicadors del 2010 no han estat tan positius com s’havia previst inicialment i per aquest any espera que es comenci a notar una certa recuperació, però per a això exposa que és clau que no es perdi més assalariats. És per aquest motiu que assenyala com a motor l’obertura econòmica.
Alcobé va manifestar que aquesta obertura serà essencial per encarar un nou model econòmic, i en aquest sentit va explicar que Andorra és, dels països de l’OCDE, un dels més tancats a la inversió estrangera, més que estats com Rússia o la Xina. Pel que fa als límits d’aquesta obertura, va afegir que hauran de prevaler aspectes com que els sectors siguin no contaminants i no alterin l’ordre públic o la seguretat.
L’expert va remarcar que un mercat competitiu “protegeix els assalariats” i que el que cal és que hi hagi facilitats perquè es creïn llocs de treball i no es perdin més assalariats. És per això que va subratllar també que cal agilitzar els tràmits per a l’obertura de nous negocis i també fer els canvis legislatius que siguin necessaris.
La pèrdua d’empleats al llarg de l’any passat va ser un dels aspectes que més va destacar Alcobé en la presentació de la Síntesi d’indicadors socioeconòmics d’Andorra 2010 de Banca Privada d’Andorra. En aquest sentit va destacar que el nombre de treballadors va accentuar el retrocés durant l’any passat amb 1.153 persones menys, cosa que suposa un 2,9% menys que el 2009. Es donen, per tant, quatre anys de decreixement constant i es dóna el “cicle baixista més important dels darrers 40 anys”. Entre els sectors que més personal han perdut hi ha el de la construcció, amb 754 persones menys. Junt amb la construcció, Alcobé va destacar que un dels sectors que més estan patint aquest retrocés és el de la venda de vehicles, i en aquest sentit va exposar que, tot i que hi va haver una certa recuperació de les matriculacions el 2010, el cert és que els volums se situen en xifres comparables a les del 1985.
D’altra banda, una de les dades positives que cal assenyalar són els recursos gestionats pels bancs. En aquest sentit, després de la forta reducció experimentada el 2008, els recursos es van recuperar el 2009 i el 2010 un 4,6% i un 3,9% respectivament.
També cal tenir en compte les transmissions immobiliàries, que van sumar 333 milions al llarg de l’any passat. Tot i que la xifra és inferior a la de l’any 2009 (577 milions), s’ha de subratllar que aquell any es va vendre un terreny a Encamp per 300 milions. Si deixem de banda aquesta operació, les xifres reflecteixen que les vendes d’immobles haurien augmentat un 20,3% l’any passat. La parròquia d’Escaldes és la que més ha augmentat les transmissions, un 157,9%, i representa el 35% de les que es van fer l’any passat.
Finalment, la síntesi d’indicadors econòmics presentada per l’entitat bancària posa en relleu que les importacions de productes, en valor, van augmentar un 0,4%. Els productes que més van contribuir a aquesta pujada són els carburants, per l’increment del petroli. De fet, sense el factor dels carburants el valor total de les importacions hauria disminuït.
Pel que fa al turisme, cal assenyalar que l’any passat el nombre de visitants va registrar un nou retrocés, xifrat en un 6,2% respecte de l’any anterior. Malgrat aquesta xifra negativa, cal assenyalar que el volum de pernoctacions, 5,2 milions, va suposar un increment del 9,5% respecte del 2009 i es trenca així la tendència negativa que es registrava des del 2007. L’augment ha estat més important en els turistes que vénen d’Espanya, amb un 9,9% més que els procedents de França, amb un 7,6%. D’aquesta manera, els turistes que vénen d’Espanya continuen representant el col·lectiu principal que pernocta al país, amb un 82,3%. L’estada mitjana també s’ha recuperat, fins als 2,89 dies. Tot i això, cal tenir en compte que el volum de visitants de l’any passat és la més baixa des del 1999 i representa un 27% menys que l’any 2004. Els excursionistes, és a dir, els visitants que no pernocten, han representat el 78,9% del total, amb una reducció del 7,4% respecte de l’any anterior. En canvi, la davallada de turistes ha estat més continguda. Aquest any, una arribada més gran de turistes podria ser clau per a la recuperació. D’aquesta manera, Alcobé va exposar que el gener va ser un mes fluix i que al febrer i al març s’ha notat un creixement, tot i que conclou que la temporada no serà millor que la de l’any anterior.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic