Diari digital d'Andorra Bondia

Amat adverteix que la reforma fiscal


Escrit per: 
Agències


El catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, va fer ahir una ponència a l’edifici Crèdit Centre en què va assenyalar que la reforma tributària pot alentir l’economia andorrana, tot i que també comportaria avantatges.

Però la valoració dels canvis que s’estan introduint en la legislació en aquest àmbit s’haurà de fer d’aquí sis o set anys, segons va manifestar Amat.
De totes maneres, el catedràtic va voler animar els empresaris a seguir innovant en els seus negocis, ja que, tal com va exposar en la conferència d’ahir, les societats que han resultat menys afectades per la crisi han estat aquelles amb un alt nivell de capitalització i que aposten per la innovació. Pel que fa als nivells òptims d’endeutament, Amat va comentar que depenen molt del sector, però en general “el percentatge que es considera raonable és del 40% o 50% del total de les inversions”. Tot i reconèixer que no ha estudiat prou el mercat andorrà, Amat va apuntar que el sistema bancari del país compleix les dues característiques de les empreses que se’n surten millor de la crisi: l’alt nivell de capitalització i la innovació.
Així mateix, va recordar que empreses com Caldea, el comerç i el sector de l’esquí sembla que han millorat els resultats. D’altra banda, el catedràtic creu que es comença a veure la llum al final del túnel, però al mateix temps alerta que encara queda molt per recórrer. Amat va explicar que hi ha països que ja han començat a registrar creixements positius de les seves economies i que es calcula que el món en general ho faci al voltant d’un 4%, segons el Fons Monetari Internacional. Però si s’entra en el detall de cada país, n’hi ha que creixeran i d’altres que encara mantindran taxes negatives, com pot ser Espanya, que creixerà un percentatge molt més petit que l’any 2009. En el cas andorrà, com que depèn molt dels països veïns, Amat pronostica que la part de l’economia que depengui més del cantó francès aviat notarà una millora i un creixement, mentre que la part que es relacioni més directament amb Espanya encara trigarà un temps a recuperar-se.
És en aquest sentit que Amat va puntualitzar que els canvis legislatius, com per exemple la reforma tributària, i en l’àmbit de la seguretat social poden “a curt termini i en moments de recessió, afeblir l’activitat econòmica”, tenint en compte que depèn en gran mesura de l’espanyola. Però de totes maneres, el catedràtic ha afirmat que a llarg termini “segurament seran positius per a l’economia”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte