Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra la Vella aposta per la contenció aprovant un pressupost de 38.898.413 €


Escrit per: 
Redacció


El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir els comptes per al proper exercici 2010. El pressupost es caracteritza per la contenció de la despesa, que es basa en retallades pressupostàries a cada departament i que es tradueix en un descens de la despesa de funcionament, de les inversions i de les financeres.

Fent una translació a números, representa un pressupost equilibrat per al proper exercici de 38.898.413 euros, una xifra que, tot i ser només un 1,19 per cent inferior a la d’aquest exercici, és significativa, segons va indicar Begonya Montes, consellera de Finances. Aquesta baixada representa una retallada respecte del 2009 de gairebé mig milió d’euros. En l’apartat de béns corrents i serveis, s’ha aconseguit fer un estalvi d’un milió d’euros. Pel que fa a l’apartat de despeses financeres, a causa de la baixada dels interessos del Banc Central Europeu, la majoria comunal estima que estalviarà mig milió euros més.
Quant a l’apartat de les inversions de cara al 2010, cal esmentar que s’han pressupostat un total de 4.157.608 euros, xifra que suposa un decreixement d’aquest capítol respecte del 2009 del 14,52 per cent. Rosa Ferrer, cònsol major d’Andorra la Vella, va detallar que, d’aquesta partida, es destinaran una “mica menys de dos milions d’euros” als entorns de la Casa de la Vall, on s’ubicarà un nou edifici administratiu de la corporació local. A banda d’aquest equipament, també es dedicarà una part a l’elaboració del pla especial de la zona del Prat del Rull, a refer voravies, a tasques de manteniment d’enllumenat públic i a fer obres en diversos carrers que s’han de refer.

política d’aparcaments
La nova política d’aparcaments, segons la qual l’hora gratuïta que hi havia fins ara es redueix a la mitja hora, permetrà que la corporació augmenti en un 10 per cent el capítol de recaptació de taxes i altres ingressos. El conseller de Circulació, Antoni Armengol, va comentar que la mesura permetrà recaptar “un milió euros” més, aproximadament. Un dels capítols que té un percentatge més elevat de decreixement serà el d’ingressos patrimonials, on es recaptarà durant el 2010 un 17,83% menys que el 2009, una xifra que suposa 1,3 milions menys i que situa el capítol en 5.978.575 euros.
Tampoc no són gaires optimistes les previsions quant a la recaptació d’ingressos per noves llicències de construcció. Des de la corporació, tot i comentar que podrien entrar el 2010, tres nous projectes estimen que hi haurà un descens en aquest capítol d’un 5,95%, una xifra que situa un màxim d’11.585.026 euros.
Partint de tot això, des de la corporació esperen acabar l’any 2010 amb un resultat pressupostari d’uns 1,5 milions d’euros en negatiu.

poc ajustat a la realitat
Aquesta és la conclusió que van extreure els membres de la minoria al voltant d’aquesta xifra, els quals, tot i reconèixer “l’esforç de contenció”, no van donar el vot favorable en presentar, segons Pere Cervós, un “pressupost d’un pressupost” i no un de real, ajustat al moment actual. Cervós va comentar que es presenta un pressupost de 38 milions, però que les dades del pressupost executat d’aquest any indiquen que serà molt difícil “tenir uns ingressos de 30 milions” a finals de 2010. Ferrer va indicar en aquest sentit que cal comparar aquestes xifres amb les de l’any anterior i no amb l’execució d’aquest.
Més enllà d’aquesta qüestió, Cervós va incidir en la proximitat que la corporació es trobi en el seu sostre màxim d’endeutament. El liberal va argumentar que el 2009 es tancarà amb un “endeutament d’uns 61 milions d’euros” i que el sostre està situat actualment en uns 64 milions. Begoña Montes, ja en la roda de premsa posterior, va voler treure-li ferro a aquestes afirmacions. Recolzada per la cònsol, que afirmava que hi ha “marge de maniobra”, Montes indicava que l’any es tancarà amb una execució d’ingressos un 25 per cent per sota i que les previsions indiquen que s’estarà bastant per sota del límit marcat per la llei. 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic