Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra segueix en plena recessió i les perspectives per al 2011 són negatives


Escrit per: 
M. S. C. / Agències

L’Informe Econòmic 2010 elaborat per la Cambra de Comerç constata que Andorra està en plena recessió des de fa quatre anys i, segons el president de l’entitat, Marc Pantebre, les perspectives per enguany continuen sent “força negatives”.

El fet és que les enquestes de conjuntura del primer semestre mostren una evolució desfavorable de la marxa dels negocis i apunten un empitjorament per a finals d’any.
Així, tot i que la caiguda de l’activitat econòmica es va moderar el 2010 respecte a l’any anterior, el PIB va ser del -3,4%. Per aquest motiu, Pantebre va indicar que “mentre que hi ha hagut una recuperació més o menys intensa gairebé arreu, l’economia andorrana segueix en una forta recessió”.
Aquesta caiguda de l’activitat es va registrar a la construcció, la indústria i el sector públic (sobretot per una reducció de la inversió). El comerç, l’hostaleria i el sector financer van mostrar una certa moderació. Així, el crèdit bancari va augmentar un 3,5% i el capítol de reserves i resultat ho va fer un 8,5%. Tot i així, els dipòsits de banca es van reduir un 7,1%. També van créixer el consum elèctric (1,2%) i les matriculacions (3,8%). Els turistes només van davallar un 0,3%, mentre que els visitants van caure un 5,4%.
Quant a l’administració, les despeses de funcionament es van retallar un 1,2% i la inversió, un 41,9%, tot i que el deute va arribar a 713,3 milions. La reducció del nombre d’empreses es va moderar (-1,4%) i les importacions destinades al comerç minorista van disminuir un 1,3%. La població ocupada va empitjorar la tendència, caient un 4%.
Pel que fa a aquest any, les xifres disponibles fins al mes de juliol mostren que encara som lluny de la sortida de la recessió. Les dades indiquen que aquest any ha continuat el descens els visitants (-3,6%), l’estancament de les importacions (0,6%) i la caiguda del consum elèctric (-3,1%) i de les matriculacions de vehicles (-15,3%). Fins i tot l’ocupació hotelera s’ha reduït respecte a l’any anterior i els assalariats ha continuat a la baixa (-3,1%).
Pantebre va reiterar que aquesta “greu crisi” en què està immersa Andorra es deu no només al context mundial, sinó a la maduresa del model econòmic, i per això cal impulsar tres línies d’actuació per afrontar-la.
La primera acció seria adaptar el sistema productiu al nou context a través d’un esforç de les empreses per millorar la qualitat de l’oferta, innovar i impulsar la formació. Aquest esforç ha de comptar amb els incentius del sector públic, que també ha d’aprimar la despesa corrent. I finalment, cal impulsar l’obertura a la inversió estrangera i internacionalitzar l’andorrana gràcies als acords de no doble imposició.
Per aconseguir aquests objectius, la Cambra proposa un seguit de mesures, com ajudes a les empreses per via directa o amb la reducció dels impostos de societats i activitats econòmiques. També indica la necessitat de reinventar l’oferta turística i comercial i establir un treball conjunt entre el sector públic i el privat en el disseny de productes turístics i el màrqueting posterior.
Així mateix, l’ens creu que cal simplificar els tràmits administratius, reduir la despesa corrent de l’administració disminuint les diferències salarials amb el privat (els sous han augmentat quasi un 3% més que la mitjana), impulsar la gestió privada d’alguns serveis i mancomunar-ne altres per poder seguir invertint. La reforma de la CASS, les polítiques actives d’ocupació i l’encaix amb Europa són altres mesures proposades.

Martí diu que les mesures que impulsarà el Govern asseguraran que els sacrificis siguin equitatius

El cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que dilluns anunciarà les mesures urgents per afrontar una crisi que “és més aguda a Andorra que als països veïns”. Aquestes accions buscaran la racionalització de la despesa pública per assegurar l’Estat del benestar. Amb tot, va indicar que “els sacrificis han de ser equitatius” i que cal exigir segons les possibilitats de cadascú, ja que “Andorra ha donat molt però no a tots per igual”. Per treballar en aquestes mesures, que anunciarà en una intervenció a Andorra Televisió, Martí no assistirà a l’assemblea general de l’ONU. El polític va indicar que aquestes actuacions no han tingut en compte les possibles conseqüències electorals. El síndic, Vicenç Mateu, va anunciar ahir que es reduirà el 12% del sou i el de la subsíndica de cara al 2012. La retribució bruta serà de 6.300 i 5.800 euros, respectivament. Martí també va dir que una de les prioritats del Govern és l’obertura econòmica i va demanar als empresaris que no tinguin una doble moral en aquest sentit. Martí també es va mostrar preocupat per la pèrdua de llocs de treball.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte