Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra signa l’acord monetari amb la vista posada en l’espai per microestats


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: SFGA

Andorra ha signat a Brussel·les l’acord monetari amb la Unió Europea, que permetrà encunyar euros a partir del 2013, a més del protocol d’entesa, que condiciona el lliure establiment d’entitats financeres a l’autorització del supervisor de cada part i que deixa la qüestió de les ràtios de solvència en mans del comitè mixt de seguiment, tal com ja s’havia posat de manifest.

“S’obre una nova era en les relacions entre Andorra i la UE,” va manifestar l’eurocomissari d’Afers Econòmics, Olli Rehn. “Demostrem un cop més que el poble i el Govern és conscient que té l’obligació de complir els seus compromisos internacionals,” va defensar, de la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí. Va advertir, a més, que “ara vindran altres reptes per a Andorra” i va demanar que s’afrontin amb la mateixa “transparència, honestedat i bona sintonia” que Andorra té avui amb la UE.
La delegació andorrana va estar integrada, a més de per Martí i el titular d’Exteriors, Gilbert Saboya, pel cap de Gabinet, Esteve Vidal, l’ambaixadora a Brussel·les, Eva Descàrrega i l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas. En el moment de la signatura de l’acord monetari, per part europea hi van prendre part el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d’unitat de la direcció general d’Afers Econòmics i Financers de la UE, Benjamin Angel. L’acord permetrà, segons Saboya, continuar construint un sistema financer “sòlid, solvent i competitiu”, al mateix temps que es pugui anar dissenyant el procés d’internacionalització i un espai econòmic adaptat als microestats.
Cal destacar que l’acord monetari estableix el dret a emetre monedes d’euros a partir de l’1 de juliol del 2013, supeditat però a un seguit de requisits, entre els quals l’adopció prèvia per part d’Andorra de tot un conjunt d’actes jurídics i normes de la UE, per als quals s’ha fixat un termini de transposició de 12 o 18 mesos a partir de l’entrada en vigor del text. Es fixa la signatura del protocol d’entesa multilateral de l’Organització Internacional de Comissions de Valors Immobiliaris relatiu a la consulta, la cooperació i l’intercanvi d’informació, en un termini màxim de 18 mesos a partir de l’entrada en vigor. També s’estableix que el Comitè Mixt establert per l’acord calcula el límit anual (en valor) per a l’emissió de monedes d’euros pel Principat com el sumatori d’una part fixa, la quantitat inicial de la qual per al 2013 es fixa en 2.342.000 euros. Aquesta part pot ser examinada anualment tenint en compte tant la inflació, basant-se en l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) de la zona euro dels 12 mesos anteriors, com les possibles tendències significatives que afectin el mercat de les monedes de col·lecció en euros i una part variable, corresponent a l’emissió mitjana per càpita de monedes de la zona euro (en valor) dels dotze mesos anteriors multiplicada pel nombre d’habitants d’Andorra.
Així, l’abril del 2013, el Principat haurà de complir la normativa sobre bitllets i monedes i l’octubre del mateix any la que preveu controls contra la falsificació i el blanqueig de capitals. Posteriorment, l’abril del 2016, haurà d’haver fet seva la llei que regula la recollida d’informació estadística, i encara disposarà de dos anys més per acabar d’assumir la resta de la legislació bancària i financera de la UE.
El 80% dels nous euros andorrans (que s’emetran a partir d’un conveni amb la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre espanyola i amb la Monnaie francesa) s’hauran de posar en circulació i el 20% restant es podrà reservar per a edicions especials o de col·lecció de l’Estat.
L’acord ha estat signat en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) i suposa, segons va destacar Rehn, un pas endavant en les relacions entre Andorra i la Unió Europea. Martí va afirmar que la visita a Brussel·les no ha estat únicament per signar l’acord, sinó també per fer els contactes pertinents per començar a marcar quin serà el camí de relacions institucionals entre ambdues parts. En aquest sentit, Saboya va manifestar que la línia de futur és avançar cap a un espai econòmic adaptat als microestats europeus. La jornada va començar a primera hora del matí amb una reunió de treball amb el Comissari Michel Barnier celebrada a l’edifici Berlaymont de la Comissió Europea, mentre que la reunió amb Rehn va tenir lloc al mateix escenari mitja hora després. Uns minuts després d’aquestes dues trobades, les dues delegacions van procedir a la signatura de l’acord.
Saboya va assenyalar que, en el marc d’aquestes reunions, Andorra ha transmès als responsables europeus les expectatives del Govern per treballar en un nou marc de relacions institucionals que permeti encarar el futur com una oportunitat. La delegació andorrana que es va traslladar a Brussel·les per la signatura de l’acord monetari va tancar la seva agenda oficial d’actes amb una reunió de treball, ahir, dijous, a la tarda, amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.
Durant la trobada, que es va celebrar en un clima de cordialitat, segons es va posar de manifest en un comunicat emès per l’executiu, el cap de Govern, Antoni Martí, va subratllar la voluntat andorrana d’acostament a Europa. El president del Consell Europeu, per la seva banda, va felicitar Andorra per la signatura de l’acord monetari alhora que es va mostrar satisfet pel fet d’haver rebut per primer cop una delegació andorrana.
Ja el dia que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va anunciar la data en què tindria lloc l’acord, va manifestar que s’aprofitaria el viatge per mantenir la reunió amb Van Rompuy.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte